Top50 Glas publike

Microsoft ljuti zajednicu .NET-a kontroverznim odlukama

Microsoft je proveo poslednjih 10 godina prihvatajući softver otvorenog koda. Linux fondacija je čak pohvalila Microsoft za rad sa zajednicom otvorenog koda nakon što se kompanija pridružila fondaciji pre skoro pet godina. Situacija bi mogla da se promeni zahvaljujući potezu koja se sprema u .NET zajednici.

Microsoft ljuti zajednicu .NET-a kontroverznim odlukama

Programeri se plaše da će odluka imati trajne posledice

Kontroverzna poslovna odluka unutar Microsoft-a dovela je u pitanje posvećenost kompanije otvorenom kodu. Microsoft je tiho uklonio ključni deo Hot Reload-a u predstojećem izdanju .NET 6 ove nedelje, funkcije koja omogućava programerima da dobiju trenutne povratne informacije kada kreiraju projekat i promene kod kako bi odmah videli rezultate. To je velika prodajna tačka za Google-ov rivalski programski jezik Dart i komplet alata Flutter, a Microsoft je radio na tome da ga dovede u .NET i Visual Studio.

Microsoft je svoje prvobitne planove opisao kao ambiciozan projekat da se Hot Reload dovede do što većeg broja .NET programera, ali promena u poslednjem trenutku ga je ostavila uglavnom ograničenim na programere Windows-a i Visual Studio-a umesto da bude otvoren i dostupan na više platformi. Microsoft je testirao skoro konačnu verziju .NET 6 koja je omogućila programerima da koriste Hot Reload u različitim okruženjima i platformama sa .NET satom, uključujući popularno razvojno okruženje Visual Studio Code. Ali promena koja je najavljena u poslednjem trenutku znači da će Microsoft omogućiti funkciju Hot Reload samo kroz Visual Studio 2022.

Pročitajte i:  Microsoft će podići cene igara 2023. godine

Izvori opisuju ovaj potez kao odluku vođenu poslovanjem i jasno je da je kompanija mislila da će proći ispod radara i neće izazvati negativnu reakciju. Inženjeri u Microsoft-u koji su godinama radili na .NET-u sa zajednicom otvorenog koda osećaju se izdanim i plaše se da će odluka imati trajne posledice. Odluka takođe dolazi nakon nedelja nemira u .NET zajednici zbog Microsoftovog učešća u .NET fondaciji. Fondacija je stvorena 2014. godine kada je Microsoft napravio .NET Open Source, i trebalo bi da bude nezavisna organizacija koja postoji da poboljša razvoj softvera otvorenog koda i saradnju za .NET. Član odbora koji je dao ostavku nedavno je doveo u pitanje ulogu .NET fondacije, pitajući se da li je ona služi za sprovođenje Microsoft-ove volje na .NET Open Source, ili da pomogne u promovisanju .NET zajednice.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,