ASUS ROG Flow

Microsoft ne podržava hibridne diskove

msiMicrfosoft je uveo novo ograničenje proizvođačima ultraprenosivih računara: već je neko vreme na snazi pravilo da se Windows XP Home može instalirati samo na netbook računare koji imaju najviše 1 GB memorije, ali su najnovijom odlukom iz igre isključeni i računari koji imaju hibridni sitem diskova – jedan SSD i jedan klasični hard disk.

Ovakvi računari su se nedavno pojavili, a ideja je u tome da se sistem i osnovne aplikacije drže na SSD disku koji troši manje energije i omogućava dužu autonomiju, dok se hard disk većeg kapaciteta uključuje po potrebi. Ovom kombinacijom se postiže i niža cena, jer su SSD diskovi još uvek skupi, pa se ugrađuju oni manjeg kapaciteta, a jeftini klasični disk je tu za velike datoteke.

Ovom Microsoftovom odlukom najviše je pogođen MSI, koji je nedavno predstavio hibridni model Wind U115.  Neki analitičari predviđaju da će ovaj računar biti povučen iz prodaje, dok neki drugi ipak imaju malo više optimizma: u prilog njhovom stavu govori i činjenica da je NEC pre nekoliko dana takođe predstavio hibridni netbook, premda se on za sada prodaje samo u Japanu.

Pročitajte i:  Da li je vreme da Gmail zamenite ProtonMailom?

 

Izvor: bit-tech

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , ,