TrendMicro

Microsoft neće prodati tehnologiju prepoznavanja lica policiji bez federalne regulative

Microsoft sledi primer Amazona i IBM-a u ograničavanju pristupa tehnologiji prepoznavanja lica u svetlu protesta koji najavljuju policijsku diskriminaciju i nasilje.

PCPress.rs Image

Predsednik kompanije Brad Smith najavio je na događaju Washington Post-a da Microsoft neće prodavati sisteme prepoznavanja lica policijskim odeljenjima sve dok se ne uvede federalna uredba „utemeljena na ljudskim pravima“. Ovo je više posvećenost statusu kvo, kada već kompanija trenutno ne obezbeđuje tehnologiju prepoznavanja lica policiji u SAD-u, ali ovo svakako predstavlja čvrst stav za bilo koji potencijalni dogovor.

Uslov je da Kongres donese nov zakon o privatnosti

Takođe će biti „faktora revizije“ kako bi se utvrdila upotreba prepoznavanja lica u drugim oblastima i „zaštitila“ prava i tamo, rekao je Smith. Pristup je u skladu sa Microsoft-ovim stavom iz poslednjih nekoliko godina. Od Kongresa je kompanija tražila da reguliše prepoznavanje lica još u 2018. godini i odbila je barem jedan US law enforcement ugovor za koji se činilo da će kršiti ljudska prava. Kompanija je već smanjila ulaganja u tehnologiju prepoznavanja lica.

Microsoft bi mogao da ostvari želju za zakonom, barem u ograničenom stepenu. Kongresne demokrate predstavile su predlog zakona o policijskoj odgovornosti koji bi zabranio upotrebu prepoznavanja lica u stvarnom vremenu bez odobrenja sudije. Predlog zakona, ukoliko bi postao zakon, ne bi se bavio nekim dugotrajnim problemima, kao što su rasna i polna pristrasnost, ali mogao bi umanjiti mogućnost rasnog profilisanja, zastrašivanja, napada na privatnost i drugih kršenja koja mogu nastupiti sa neselektivnom upotrebom.

Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,