ASUS ROG Flow

Microsoft: Neinformisanost glavni razlog za kupovinu piratskog softvera

182-windows-7-pirated Istraživanja kompanije Microsoft pokazuju da je neinformisanost korisnika glavni faktor prilikom donošenja odluke o nabavci piratskog softvera umesto legalnog. Viša cena, kao drugi relevantni faktor, usko je povezana sa prvim – manjkom znanja o svim troškovima koje instaliranje piratskog softvera, neophodnih antivirusnih programa i svaka naknadna popravka podrazumeva.
U cilju podizanja nivoa informisanosti krajnjih korisnika o prednostima legalnog softvera u odnosu na piratske verzije, kompanija Microsoft će, koristeći metod “tajnog kupca” (mistery shopper), tokom septembra obići sva prodajna mesta i nagraditi prodavca koji kupcima na najbolji način ukazuje na prednosti legalnog softvera, sa jedne strane i opasnosti koje kriju piratske verzije, sa druge strane! Akcija počinje u ponedeljak, 30. avgusta, a izabrani prodavac biće nagrađen putovanjem za dve osobe.
Kupovina piratskog softvera samo na prvi pogled deluju kao jeftinije rešenje, ali se vrlo brzo ispostavi da nije tako. Cena povezivanja računara podrazumeva 25-30 evra, zatim je potrebno instalirati programe zaštite od virusa na Internetu (5-10 evra), a svaki sledeći kvar zahteva ponovnu instalaciju sistema, što znači dodatnih 30 evra. Time dolazimo do sume koja premašuje cenu legalnog softvera.
Microsoft, u cilju zaštite korisnika, nastoji da podigne nivo svesti o opasnostima korišćenja nelegalnog softvera i na taj način, doprinese smanjenju stope piraterije u Srbiji, što će, kao krajnji efekt, imati pozitivne efekte i na privredu u celini.
Stopa piraterije u Srbiji iznosi 74 odsto i među najvišim je u region Centralne i Istočne Evrope. Najnižu stopu piraterije u region imaju Češka (38 odsto), Mađarska (42 odsto), Slovačka (43 odsto), Slovenija (47 odsto) i Hrvatska (54 odsto). Smanjenje stope piraterije je i jedan od preduslova ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Pročitajte i:  Microsoft Mesh - holografska komunikaciona platforma direktno iz naučne fantastike

Izvor: Microsoft

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , , ,