ePlaneta

Microsoft News: Veštačka inteligencija umesto novinara

Microsoft već neko vreme otpušta novinare, te druge radnike iz Microsoft News i MSN organizacija. Otpuštanja su deo šire inicijative u okviru koje kompanija planira da vesti u budućnosti bira veštačka inteligencija, te za sadržaje koji se prikazuju u MSN.com, Edge pretraživaču, te različitim Microsoft News aplikacijama, više neće biti odgovorna samo ljudska ruka.

PCPress.rs Image

Roboti umesto novinara

Najveći deo otpuštenih radnika bio je deo Microsoft SANE (search, ads, News, Edge) divizije, a zadatak im je bio da biraju vesti. U kompanije tvrde da odluka da se radnici zamene AI sistemima nije posledica pandemije, već neizbežnog napretka, ali je jasno da su mediji širom sveta pretrpeli brojne posledice upravo zbog koronavirusa.

Microsoft je u informativnim vodama već 25 godina, budući da je MSN lansirao još 1995. Microsoft News se pojavio pre skoro dve godine, a preko 800 zaposlenih iz celog sveta je radilo upravo u ovom sektoru. O AI „novinarima“ se raspravlja u proteklih nekoliko meseci, te se ljudski radnici polako zamenjuju, dok se oni koji nisu ostali bez posla ohrabruju da koriste AI sisteme kao pomoć.

Pročitajte i:  realme “Flagship Killer” GT 6 serija se vraća u Evropu posle 2 godine i donosi AI funkcije

PCPress.rs Image

Veštačka inteligencija je ipak još uvek daleko od ljudskih instinkta i osećaja za dobru priču, pa Microsoft sprovodi eksperiment koji ne može da mu naškodi, budući da mediji nisu centralni deo poslovanja.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,