Zebra

Microsoft obustavio problematičnu zakrpu za Spectre na AMD uređajima

Microsoft je obustavio isporuku najnovijih ažuriranja za Windows, a za sisteme sa AMD procesorima, posle višestrukih prijava da se problemi kod uređaja koji su dobili ažuriranja manifestuju pojavom plavog ekrana prilikom pokretanja sistema. Problematični update sadrži zakrpe za ranjivosti Meltdown i Spectre, iako su AMD procesori osetljivi samo na Spectre.

Povlačenje određenog ažuriranja za Windows nije neuobičajena pojava, pa sve dok se neki update testira dešava se da se jave određeni problemi i bugovi. Neobično je, pak, da kompanija daje objašnjenje zašto se neki update ne isporučuje korisnicima, pa je ovom prilikom rečeno da je posle istrage koja je sprovedena u Microsoft-u došlo do zaključka da se neki AMD čipsetovi ne poklapaju sa informacijama koje stoje u dokumentaciji, a na osnovu kojih je trebalo da se proizvedu rešenja u okviru Windows operativnih sistema, a za ranjivosti Meltdown i Spectre.

U saopštenju nije objašnjeno o kojim se tačno greškama radi, a prema nekim izveštajima korisnici sa veoma starim AMD procesorima nailaze na probleme sa pokretanjem sistema jer Windows kernel pokušava da koristi instrukcije koje 64-bitni AMD čipovi ne prepoznaju, te ne podržavaju.

Pročitajte i:  Microsoft potapa servere u tečne kupke

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,