BIZIT 2022

Microsoft obustavio problematičnu zakrpu za Spectre na AMD uređajima

Microsoft je obustavio isporuku najnovijih ažuriranja za Windows, a za sisteme sa AMD procesorima, posle višestrukih prijava da se problemi kod uređaja koji su dobili ažuriranja manifestuju pojavom plavog ekrana prilikom pokretanja sistema. Problematični update sadrži zakrpe za ranjivosti Meltdown i Spectre, iako su AMD procesori osetljivi samo na Spectre.

PCPress.rs Image

Povlačenje određenog ažuriranja za Windows nije neuobičajena pojava, pa sve dok se neki update testira dešava se da se jave određeni problemi i bugovi. Neobično je, pak, da kompanija daje objašnjenje zašto se neki update ne isporučuje korisnicima, pa je ovom prilikom rečeno da je posle istrage koja je sprovedena u Microsoft-u došlo do zaključka da se neki AMD čipsetovi ne poklapaju sa informacijama koje stoje u dokumentaciji, a na osnovu kojih je trebalo da se proizvedu rešenja u okviru Windows operativnih sistema, a za ranjivosti Meltdown i Spectre.

U saopštenju nije objašnjeno o kojim se tačno greškama radi, a prema nekim izveštajima korisnici sa veoma starim AMD procesorima nailaze na probleme sa pokretanjem sistema jer Windows kernel pokušava da koristi instrukcije koje 64-bitni AMD čipovi ne prepoznaju, te ne podržavaju.

Pročitajte i:  Ažuriranje: Windows 11 i čuvanje lozinki

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,