Microsoft otkriva kako zaobići njegove sistemske zahteve za Windows 11

Microsoft je izazvao veliku zabunu i frustraciju svojom odredbom da će sve mašine koje žele Windows 11, morati da imaju podršku za TPM 2.0.

PCPress.rs Image

Jednostavna promena u registru je sve što stoji između vas i najnovijeg OS-a

Razlog tome je što će poboljšati ukupnu bezbednost najnovijeg operativnog sistema. Problem je nastao zbog toga što čak i relativno moderan, moćan hardver nema podršku za TPM 2.0, što znači da samo računari iz poslednjih nekoliko godina zvanično zadovoljavaju minimalne zahteve za Windows 11. Čitav ovaj debakl poprimio je novi ugao, jer je Microsoft otkrio kako nadograditi postojeće Windows 10 mašine na Windows 11 bez ispunjenja minimalnih sistemskih zahteva.

Konkretno, na stranici za podršku je opisano kako nadograditi na Windows 11 bez podrške za TPM 2.0. I dalje će vam trebati podrška za TPM 1.2, ali to pokriva mnogo više čipova starije generacije. Moraćete da proverite da li je TPM 1.2 uključen u vašem BIOS-u. Najlakši način je da pritisnete Win+r i otkucate tpm.msc i proverite da li je uključeno. Verzija TPM-a koju imate je takođe prikazana u donjem desnom uglu. Ako nije uključen, brzi odlazak u BIOS trebao bi vam omogućiti da to rešite.

Pročitajte i:  Beta verzija Windowsa 11 vraća dugme "Show desktop" tamo gde mu je mesto

Takođe je vredno proveriti da li vaša matična ploča ima ažuriranje BIOS-a, jer su proizvođači matičnih ploča ažurirali svoje BIOS-e kako bi bilo jasnije gde se nalazi ova opcija. Vredi barem pogledati. I sam popravak je prilično jednostavan. Jednostavno pritisnite Win+r i otkucajte regedit da biste otvorili uređivač registra. Napravite put do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup, a zatim desnim tasterom miša kliknite glavni panel i kreirajte novu DWORD (32-bitnu) vrednost sa imenom AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU i postavite joj vrednost na 1. Ovim podešavanjem trebalo bi da otkrijete da sada možete slediti uputstva o tome kako da instalirate Windows 11, pod pretpostavkom da u svakom slučaju ispunjavate ostale hardverske zahteve.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari: