BIZIT 2022

Microsoft patentirao novi sistem za rudarenje kriptovaluta

Kompanija Microsoft prijavila je patent za novi sistem za rudarenje kriptovaluta, a radi se o načinu koji bi korisnicima omogućavao da do digitalnih valuta dođu uz pomoć podataka o telesnim aktivnostima. To znači da za proces rudarenja više neće biti neophodna skupa oprema, a pod uslovom da metoda opisana u prijavi patenta postane realnost.

PCPress.rs Image

Patent je prijavljen 26. marta, pod naslovom “Cryptocurrency system using body activity data”, a u tekstu može da se vidi da je u pitanju metoda koji za rudarenje traži dokaze o telesnoj aktivnosti korisnika. Tako će, na primer, moždani talasi ili telesna toplota koju korisnici emituju tokom obavljanja nekog rudarskog zadatka, koji prethodno dobiju od provajdera, poslužiti za pribavljanje kriptovaluta, a u pitanju su aktivnosti poput gledanja reklama preko posebno prilagođenih internet servisa.

Da bi proces počeo neophodno je da korisnik dobije zadatak (task), a koji je povezan sa odgovarajućim serverom. Specijalni senzor potom detektuje telesne aktivnosti korisnika, a sistem onda procenjuje da li registrovane aktivnosti zadovoljavaju uslove za rudarenje. Sistem na kraju nagrađuje one korisnike čije su telesne aktivnosti zadovoljile propisane uslove, te ovaj tako dobija svoj deo kripto-kolača.

Pročitajte i:  Intervju: Dejan Cvetković, Microsoft - Ključ je u inovacijama i doprinosu pojedinca

PCPress.rs Image

Sve više kompanija eksperimentiše sa kriptovalutama i blockchain tehnologijom, a kako bi ostale korak ispred svojih rivala. Tako je samo u Sjedinjenim Američkim Državama od januara 2014. do oktobra 2019. godine primljeno 227 patenata koji su u vezi sa blockchain tehnologijom. Na tom spisku se našao i Microsoft, pa ostaje da se vidi hoće li metoda, koja pomalo podseća na naučno-fantastične filmove, zaživeti i rudarima omogućiti da sopstveno telo stave u službu kripto-budućnosti.

Izvor: Coin Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,