ASUS Zenbook

Microsoft: Pogrešili smo u vezi open-sourcea

Iako se Microsoft godinama borio protiv Linux zajednice i uopšte kompanija koje se zalažu za open-source, odnosno da se programi upotrebljavaju besplatno, sada je konačno priznao da su godinama grešili i da tim stavom ništa nisu dobili.

microsoft open source

Microsoft je počeo otvoreno da priznaje svoje greške

Stiv Balmer, bivši direktor Microsofta je nekada obeležio Linux kao rak, koji se vezuje za intelektualno vlasništvo, i to još 2001. godine. Sadašnji direktor Microsofta Brad Smith veruje da je kompanija pogrešila u pogledu otvorenog koda. Definitivno je da je Microsoft bio na pogrešnoj strani istorije kada je u pitanju softver otvorenog koda. On je takođe rekao da je život dovoljno dug, pa se greške mogu ispraviti, kao i da se nove stvari mogu naučiti. Danas Microsoft predstavlja najvećeg pojedinačnog saradnika na projektima otvorenog koda u celom svetu, čime je prestigao Facebook, Docker, Google, Apache i mnoge druge.

Microsoft postepeno implementira open-source, pa je tako prvo došao PowerShell, zatim Visual Studio Code, pa čak i originalni Microsoft Edge. U partnerstvu sa Canonicalom su doveli Ubuntu u Windows 10, a Xamarin su kupili za pomoć u razvoju mobilnih aplikacija. Takođe su kupili i GitHub. U jeku svega ovoga, bitno je naglasiti da će Microsoft u toku ovog meseca objaviti nadogradnju za Windows 10, u okviru koje će biti potpun Linux kernel. Edge je prošle godine prešao na Chromium osnovu, a tek se očekuje saradnja na ovom polju. Filozofija otvorenog koda predstavlja novu eru u razvoju Microsofta, tako da možemo očekivati u budućnosti još mnogo takvih projekata.

Pročitajte i:  Microsoft upozorava hiljade cloud computing korisnika 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: