TrendMicro

Microsoft pomera starosnu granicu kompatibilnosti procesora sa Windows 11 OS-om

Prve informacije o (ne)kompatibilnosti starijih CPU-ova sa Windows 11 operativnim sistemom zatekle su mnogobrojne korisnike računara. To bi u praksi značilo da milioni korisnika ne bi bili u mogućnosti da pređu na novi OS, sve dok ne nabave nove računare. Microsoft je (valjda) shvatio da im to ipak ne ide u prilog, pa je revidirao svoj stav po tom pitanju.

windows 11

Ipak bez blokade

Naime, u novom saopštenju su naveli da neće blokirati korisnike da instaliraju Windows 11 na računare sa starijim CPU-ovima, ali da će oni to morati da urade ručno, preko ISO fajla. Ipak, kompanija napominje da takvim korisnicima neće omogućiti Windows Update, možda čak ni važna bezbednosna unapređenja.

Teško je zamisliti da će Microsoft biti baš toliko „strog“. Uostalom, često smo do sada viđali da je kompanija povremeno objavljivala besplatne bezbednosne nadogradnje čak i za verzije Windows-a koje su odavno zastarele. Međutim, moguće je će se ta praksa promeniti u budućnosti. Za sada nema nekih detaljnijih pojašnjenja na tu temu.

Pročitajte i:  Windows 11 po vašoj meri

Tu se ne završava spisak potencijalnih problema. Teoretski, ako instalirate Windows 11 na računare sa Intel procesorima starijim od osme generacije, moguće je da ćete se vratiti u vreme kada je za update drajvera bio potreban njihov manuelni download. To je nešto na šta smo u poslednjih desetak godina potpuno zaboravili. Drugim rečima, Microsoft i dalje želi da kupite novi PC za Windows 11, ali je ipak rešio da se ne odrekne i korisnika starijih računara.

Ako niste sigurni da li je procesor u vašem računaru kompatibilan sa Windows 11, možete to da proverite na zvaničnom Microsoft-ovom sajtu:

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,