Microsoft potapa servere u tečne kupke

Microsoft počinje da potapa svoje servere u tečnost, da bi poboljšao njihove performanse i energetsku efikasnost.

PCPress.rs Image

Microsoft je sa morskog dna prešao na servere potopljene u “kadu”

Serija servera se sada koristi za proizvodna opterećenja u onom što liči na tečno kupatilo. Ovaj proces potapanja postoji u industriji već nekoliko godina, ali Microsoft tvrdi da je „prvi cloud provajder koji koristi dvofazno potapanje u proizvodnom okruženju“. Hlađenje funkcioniše potpunim potapanjem serverskih stalaka u posebno dizajniranu neprovodljivu tečnost. Tečnost na bazi fluorokarbona deluje tako što uklanja toplotu koja direktno pogađa komponente, a tečnost dostiže nižu tačku ključanja (50 stepeni Celzijusa) da bi se kondenzovala i ponovo pala u kupku kao kišna tečnost.

Ovo stvara zatvoreni sistem hlađenja, smanjujući troškove, jer nije potrebna energija za kretanje tečnosti oko rezervoara, a nije potreban ni hladnjak za kondenzator. To je u osnovi kada u kojoj leži stalak, a ono što ćete videti, ključa baš kao što biste videli da ključa u vašem loncu – vrenje u vašoj posudi je na 100 stepeni Celzijusa, a u ovom slučaju na 50 stepeni Celzijusa, objašnjava Christian Belady, potpredsednik Microsoftove grupe za napredni razvoj data centra, u intervjuu za The Verge. Ovu vrstu tečnog hlađenja kriptomineri su poslednjih godina koristili za rudarenje bitkoina i drugih kripto valuta. Ovaj metod inspirisao je Microsoft da testira njegovu upotrebu tokom poslednjih nekoliko godina. Većina data centara se trenutno hladi vazduhom, koristeći spoljni vazduh i hladeći ga spuštanjem na temperature ispod 35 stepeni Celzijusa pomoću isparavanja. Ovo je poznato kao swamp hlađenje, koje pritom koristi puno vode.

Pročitajte i:  Microsoft Teams: Nova funkcija za lakše deljenje sadržaja

Nova tehnika kupke, dizajnirana je da smanji potrošnju vode.  Microsoft će uglavnom proučavati implikacije na pouzdanost ovog novog hlađenja. Očekuje se mnogo bolju pouzdanost. Rad sa programom Project Natick pre nekoliko godina (Microsoft je tada potopio čitav data centar na dno škotskog mora), zaista je pokazao važnost uklanjanja vlage i kiseonika iz okoline , objašnjava Belady. Deo ovog rada takođe je povezan sa Microsoftovim zalaganjem za zaštitu životne sredine u borbi protiv nestašice vode. Naš cilj je da postignemo nultu potrošnju vode, kaže Belady.

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: