ePlaneta

Microsoft potvrdio da su Outlook i OneDrive prekidi uzrokovani DDoS napadima

Navodno, iza napada stoji grupa sa verovatno proruskim vezama.

PCPress.rs Image

Grupa Anonimous Sudan

Ranije ovog meseca, grupa poznata kao Anonimous Sudan preuzela je zasluge za prekid usluga koje su poremetile pristup Outlook-a, OneDrive-a i nekolicini drugih Microsoft online usluga. U početku kompanija je podelila malo informacija o incidentu. Međutim, kompanija je sada potvrdila da je bila meta serije distribuiranih napada. Microsoft je naveo da su napadi “privremeno uticali” na dostupnost nekih usluga. Zatim, kompanija je dodala da su napadi uglavnom bili namenjeni da generišu “publicitet” odnosno pretnju koju je kompanija naziva Storm-1359.. Prema Microsoft-ovoj konvenciji o imenovanju aktera pretnji, Storm je privremeni naziv koji kompanija koristi za grupe čiju pripadnost još nije definitivno utvrdila.

„Nismo videli nikakve dokaze da je pristupljeno podacima klijenata ili da su oni kompromitovani“, saopštila je kompanija. Tehnološki gigant je potvrdio da je grupa Anonimous Sudan odgovorna za napade. Nije jasno koliko je Microsoft-ovih klijenata pogođeno napadima, niti da li je napad bio globalan. Kompanija veruje da se Storm-1359 verovatno oslanjao na kombinaciju virtuelnih privatnih servera i iznajmljene infrastrukture u oblaku kako bi obavio svoj napad.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Prema izveštajima Bleeping Computer-a, Anonimous Sudan je počeo da sprovodi sajber napade početkom 2023.godine. U to vreme, grupa je tvrdila da cilja na zemlje koje se mešaju u sudansku politiku i promovišu antimuslimansku politiku.

Međutim, neki istraživači sajber bezbednosti veruju da je grupa zapravo izdanak grupe Killnet povezane s Kremljom. Dok je referenca na Sudan zapravo lažna zastava dizajnirana da služi kao obmana. Verovatnoća za tu vezu postala je očiglednija kada je Anonimous Sudan naveo da formira „Darknet parlament“ sa Killnet-om i Revil-om, još jednom proruskom grupom. Za prvi zadatak, ova grupa je odredila i zapretila napadom na SWIFT. SWIFT je međunarodni međubankarski sistem iz kojeg su Sjedinjene Države i Evropska unija izbacile Rusiju kao odgovor na početak rata krajem februara 2022.godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,