Microsoft poziva na regulaciju veštačke inteligencije

Izvršni direktor i potpredsednik Microsoft-a, Brad Smith izjednačio je značaj veštačke inteligencije sa značajem štamparske mašine.

PCPress.rs Image

Veštačka inteligencija = Štamparska mašina?

Microsoft je pozvao američku saveznu vladu da stvori novu agenciju koja će se fokusirati na regulisanje veštačke inteligencije. Brad Smith je naveo da su „vladavina prava i posvećenost demokratiji zadržali tehnologiju na njenom mestu“. Sada bi vlada trebalo to da uradi opet sa AI tehnologijom. Drugi deo Microsoft-ovog „nacrta“ za regulisanje AI uključuje obavezivanje redundantnih AI prekidača, bezbednog za kvar koji bi omogućio brzo gašenje algoritama.

Smith je takođe rekao da Bajden treba da predloži i potpiše izvršnu naredbu. Ta naredba bi zahtevala da sve federalne agencije koje se bave AI alatima prate okvir upravljanja rizikom Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST). On je dodao da će se Microsoft takođe pridržavati smernica NIST-a i objaviti godišnji izveštaj AI koji je transparentan.

PCPress.rs Image

Zabrinutost oko veštačke inteligencije

Microsoft-ovi pozivi za regulisanje AI tehnologije prate slične primedbe OpenAI-a i Google-a. Izvršni direktor kompanije OpenAI, Sem Altman naveo je da je potreban „novi entitet“ za regulisanje tehnologije. On je preporučio „nezavisne revizije“ modela. Ipak, Altman je ranije predložio da se OpenAI povuče iz Evropske unije ako se kompanija ne složi sa novom politikom.

Pročitajte i:  Microsoft Edge dobija AI opciju za prevođenje videa u realnom vremenu

Kent Walker, izvršni direktor globalnih poslova za Google i Alfabet, nedavno je objavio izjavu u kojoj poziva na „široke napore vlada, kompanija, univerziteta kako bi se pomoglo da se tehnološka otkrića prevedu u široko rasprostranjenu korist, uz istovremeno ublažavanje rizika. Zabrinutost oko veštačke inteligencije takođe je dovela do toga da ljudi odustaju od daljeg razvoja. Bivši potpredsednik Google-a i inženjer, Geoffrey Hinton, koji je prozvan „Kumom veštačke inteligencije“, dao je ostavku u aprilu kako bi otvoreno upozorio na rizike veštačke inteligencije.

Pored toga što je izrazio zabrinutost, Smith-ov jednosatni govor poslužio mu je i kao prilika da pohvali nedavna dostignuća veštačke inteligencije. Uporedio je njen značaj sa značajem štamparske prese ili električne energije. „Veštačka inteligencija nudi možda čak i više potencijala za dobro čovečanstva od bilo kog izuma koji joj je prethodio, naveo je Smith.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,