BIZIT 23

Microsoft poziva US Kongres da reguliše upotrebu tehnologije prepoznavanja lica

Predsednik Microsoft-a, Bred Smit, prozvao je preko svog bloga američki Kongres da počne da razmatra regulaciju tehnologije prepoznavanja lica. U svom blogu on je razmatrao potencijalne razloge za i protiv tehnologije prepoznavanja lica, ali se osvrnuo i na trenutna ograničenja, kao i na neizbežno pitanje – U kakvoj ulozi želimo ovu tehnologiju u našim svakodnevnim životima?

Velike kompanije, među kojima su Amazon i Microsoft, suočile su se nedavno sa kontraverzama u vezi ugovora koji se zasnivaju na ovoj tehnologiji. Konkretno, prašina se digla oko ugovora koji je Microsoft je potpisao sa Immigration and Customs Enforcement (ICE), mada je Bred Smit rekao da on u sebi ne uključuje detekciju lica.

Zakonodavstvo bi, prema rečima predsednika Microsoft-a, trebalo da se pozabavi etičkom stranom upotrebe tehnologije prepoznavanja lica. To je svakako zadatak i kompanija koje ga sprovode, ali najveća odgovornost je na Vladi, koja bi morala da je reguliše kroz zakone. U tom cilju, naveo je Bred Smit, neophodno je kreiranje ekspertske komisije koja bi morala da napravi smernice kako bi ova tehnologija smela da se koristi i da to prosledi Kongresu na usvajanje. U toj komisiji morali bi da budu akademici, kao i predstavnici državnog i privatnog sektora, koji bi zajedno osmislili i definisani etičke principe upotrebe ove tehnologije.

Predsednik Microsoft-a je takođe naveo i šta Microsoft već radi po tom pitanju. On je naglasio da se kompanija aktivno bavi unapređenjem tehnologije, kao i da razvija set principa kojih će se pridržavati prilikom upotrebe tehnologije prepoznavanja lica. Takođe, naveo je da će uvek biti debata i neslaganja oko stvari kao što je ova, ali da je vreme da se makar započne sa definisanjem pravnih standarda i procedura.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,