Microsoft preduzima važan korak ka .NET unifikaciji 

Microsoftova .NET 5 platforma za programere, ključna za rad kompanije na unifikaciji različitih .NET flavors, dostupna je od 10. novembra.

PCPress.rs Image

Microsoft je objavio .NET 5.0

Microsoftova .NET 5 platforma za programere, ključna za rad kompanije na unifikaciji različitih .NET flavors, dostupna je od 10. novembra. Microsoft je objavio .NET 5.0, sledeće veliko izdanje na .NET programer platformi. .NET 5 je ključ Microsoftovog obećanja da će objediniti različite .NET flavors u operativnim sistemima, na mreži i u raznim form factorima. Microsoft je zvanično objavio opštu dostupnost .NET 5 prvog dana virtuelnog događaja .NET Conf 2020. Ono što .NET 5 pruža programerima su alati, programski interfejsi, runtime funkcije i novi jezici. To je ono što Microsoft zagovara da programeri koriste za izradu front-end Web UIs i back-end servisa.

.NET 5 uključuje C # 9, F # 5 i odgovarajuće izdanje ASP.NET Core. Microsoft ohrabruje programere da koriste nove interfejse za aplikaciono programiranje (API-je) u .NET 5 da bi se integrisali sa drugim alatima poput low-code/no-code platforme Power-Platform. Takođe pruža izvornu (a ne samo emuliranu) podršku za Windows Arm64, kao i poboljšanja performansi u .NET bibliotekama i Garbage Collectoru, manje container images i single-file applications. U maju 2019. godine, zvaničnici Microsofta rekli su da očekuju da će kompanija isporučivati novo veliko izdanje objedinjenog .NET-a.

Pročitajte i:  Microsoft otkriva kako zaobići njegove sistemske zahteve za Windows 11

Postojeći .NET Framework ostaje podržani Microsoftov proizvod i nastaviće da bude podržan sa svakom novom verzijom Windows-a, iako je Microsoft prošle godine objavio da je prestao da dodaje nove funkcije .NET Framevork-u od 4.8 i završio dodavanje API-ja .NET Framevork u .NET Core. Microsoft takođe ne planira da objavi novu verziju .NET Standarda, ali .NET 5 i sve buduće verzije i dalje će podržavati .NET Standard 2.1 i ranije, rekli su zvaničnici. „Nameravali smo da pružimo celu viziju ujedinjenja sa .NET 5.0, ali nakon globalne pandemije morali smo da se prilagodimo promenljivim potrebama naših kupaca“, rekli su zvaničnici u današnjem blogu koji je najavio .NET 5 izdanje.

Komplet za razvoj softvera .NET 5.0 (SDK) trenutno ne sadrži komponente Windows radne površine – Windows Forms i VPF – na Windows Arm64, primetili su zvaničnici. Za sada su SDK, konzola i ASP.NET Core aplikacije podržane na Windows Arm64, dodali su. Pored toga, Xamarin developeri neće moći u potpunosti da iskoriste objedinjenu .NET platformu do .NET 6.0 sledeće godine.  Windows tim radi na sopstvenom projektu objedinjavanja, poznatom kao Project Reunion. .NET tim sarađuje sa timom Reunion kako bi osigurao da .NET 5.0 i novije verzije rade sa WinUI and WebView2, rekli su danas zvaničnici.  Programeri od danas mogu da preuzmu .NET 5.0 za Windows, macOS i Linux za x86-64 i Arm32/64.

Pročitajte i:  Microsoft Outlook će uskoro pisati emailove umesto vas

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: