Microsoft preispituje politiku o uznemiravanju i diskriminaciji

Microsoft je angažovao advokatsku kompaniju treće strane da preispita svoju politiku o seksualnom uznemiravanju i polnoj diskriminaciji. Konačni izveštaj će rezimirati rezultate istraga o seksualnom uznemiravanju protiv višeg rukovodstva i upravnog odbora kompanije, uključujući bivšeg generalnog direktora Bill-a Gates-a.

PCPress.rs Image

Javno objavljivanje izveštaja

Izveštaj će „dovesti do javnog objavljivanja izveštaja o transparentnosti koji procenjuje efikasnost politike seksualnog uznemiravanja na radnom mestu i polne diskriminacije u kompaniji“, navodi Microsoft u saopštenju za javnost.

Takođe će „proceniti korake koji su preduzeti da se zaposleni, uključujući rukovodioce, drže odgovornim za seksualno uznemiravanje ili rodnu diskriminaciju“, i uključiće broj istraženih slučajeva seksualnog uznemiravanja i njihovo rešavanje.

“Izveštaj će uključivati pregled zabrinutosti zaposlenih u 2019. godini u e-poruci „Potrebna mi je pomoć“, korake koje je kompanija preduzela da odgovori na ove zabrinutosti i dodatne korake koji bi mogli dodatno ojačati ove zaštitne mere. Pregled će takođe uključiti analizu politike, praksi i obaveza za stvaranje bezbednog, inkluzivnog radnog okruženja”.

Microsoft je planirao da otkrije kako sprovodi politiku seksualnog uznemiravanja i rodne diskriminacije, a ključni zahtev je bio otkrivanje istraga na izvršnom nivou. Međutim, krajem prošle godine, akcionari Microsoft-a naterali su kompaniju da napiše godišnji izveštaj u kojem se detaljno opisuje kako se bavi slučajevima seksualnog uznemiravanja u kompaniji.

Pročitajte i:  EU otvara novu istragu protiv Mete

Microsoft je optužen i 2018. godine.

Reviziju će obaviti advokatska kancelarija Arent Fox i baviće se optužbama o diskriminaciji i uznemiravanju koje proističu iz internog Microsoft lanca e-pošte još 2019. godine. Na preko 90 stranica, zaposlene su navele da su bile uznemiravane i da im je uskraćeno unapređenje i povećanje plata, između ostalog.

Dalje su se žalile da menadžeri i odeljenje za ljudske resurse kompanije u mnogim slučajevima nisu preduzeli ništa. Microsoft je takođe optužen za 238 slučajeva rodne diskriminacije ili seksualnog uznemiravanja u 2018.godini.

Dok će odbor proceniti prethodnu istragu protiv Gates-a., neće ponovo istraživati aferu koja se dogodila 2000.godine. Gates je dao ostavku iz Microsoft-ovog odbora početkom marta 2020, navodno pre nego što je istraga završena.

„Posvećeni smo ne samo pregledu izveštaja, već i učenju iz procene kako bismo mogli da nastavimo da unapređujemo iskustva naših zaposlenih“, rekao je izvršni direktor Microsoft-a Satya Nadella u izjavi. „Prihvatam ovaj sveobuhvatan pregled kao priliku da nastavim da budem bolji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: