Microsoft pretrpeo rekordno veliki DDoS napad

Microsoft je na svojim Azure serverima u Aziji doživeo DDoS napad sa rekordno velikim protokom (3.47 Tbps). To je, po podacima, najveći DDoS napad u istoriji.

ddos

Napad se dogodio tokom novembra, a targetirao je Azure klijente u Aziji. U njemu je učestvovalo više od 10.000 računara širom sveta, koji su koristili metodu višestrukih napada na UDP na portu 80, SSDP, CLDAP, DNS i NTP, a trajao je oko 15 minuta.

Međutim, ovo nije jedini napad na Microsoft u poslednjih nekoliko meseci. Tokom decembra, kompanija je doživela još jedan napad, za nijansu slabiji (3.25 Tbps), ali je on trajao znatno duže.

Ovi napadi predstavljaju nastavak trenda koji je započet u drugoj polovini prošle godine. U Indiji je, na primer, Microsoft samo tokom oktobra doživeo povećanje broja DDoS napada za čak 30 puta. Na globalnom nivou, kompanija je tokom druge polovine godine imala povećan broja napada za 40 procenata u odnosu na prvu polovinu godine. Samo u avgustu pretrpela je 4.296 napada.

Razlog zašto je drastično povećan broj baš DDoS napada je što su se krajem 2021. godine pojavili DDoS servisi za iznajmljivanje, koji su izuzetno jeftini, čime je većem broju hakera omogućeno da „zakupe kapacitete“ i pokrenu napade. Uprkos tome, Microsoft je do sada uspeo da se uspešno odbrani od svih dosadašnjih napada.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

Izvor: Toms Hardware

Facebook komentari: