BIZIT 2022

Microsoft preuzeo Lobe, startup koji je razvio drag&drop AI platformu

Microsoft je objavio da je preuzeo Lobe, startup koji je napravio platformu sposobnu da u drag&drop maniru kreira modele za mašinsko učenje. Beta verzija ovog alata objavljena je početkom ove godine, a Microsoft će je iskoristiti kako bi poboljšao svoje napore da olakša kreiranje AI modela.

PCPress.rs Image

Kao deo Microsoft-a, Lobe će dobiti pristup mnogo većoj količini znanja i informacija, kao globalnoj infrastrukturi i decenijama iskustva u izradi developer alata. Iz kompanije kažu da će Lobe nastaviti da se razvija kao samostalan servis i da će podržavati open source standarde i različite platforme.

Pored Lobe-a, Microsoft je tokom ove godine otkupio i Bonsai.ai, Semantic Machines, dok je prošle godine preuzeo još neke kompanije, sve iz oblasti razvoja AI tehnologija. To ukazuje da gigant iz Redmonda očekuje da će u narednim godinama AI igrati značajnu ulogu u poslovanju i već sada želi da obezbedi vlasništvo nad naprednim tehnologijama iz te oblasti.

Inače, Lobe platforma je komplementarna sa postojećom Azure ML Studio platformom koja takođe obezbeđuje drag&drop interfejs za izradu modela za mašinsko učenje. Njihovim uparivanjem ostvariće se platforma koja će izradu AI modela učiniti jednostavnim svima, bez potrebe za poznavanjem naprednih tehnologija. Naravno, kao i kod svih takvih alata postoje ograničenja, ali će ova platforma biti primenljiva u mnogim slučajevima.

Pročitajte i:  Prevodioci za životinjski jezik

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,