Microsoft priznao da gubi novac na svakoj prodatoj Xbox konzoli

Lori Wright, Microsoft potpredsednica za Xbox biznis, pod zakletvom je izjavila da kompanija namerno prodaje Xbox konzole ispod proizvodne cene. Ovo je izjavila na suđenju koje se odvija između Apple-a i Epic Games-a, u vezi kupovine unutar igara. Na pitanje zašto Microsoft nastavlja da prodaje Xbox konzole, svesno praveći gubitke, Wright je odgovorila da je biznis model kompanije optimizovan za zaradu na druge načine – pretplate i kupovinu igara. 

xbox

Naime, Microsoft ima milione aktivnih korisnika svakog meseca, kao i Xbox Game Pass pretplatnika, kojima se pokriva gubitak na prodaji konzola i pravi zarada. Navedeno je da više od 100 miliona igrača poseduje Microsoft Xbox konzole, dok Xbox Game Pass servis ima više od 18 miliona pretplatnika, na konzolama, telefonima i PC računarima. Kroz taj servis se ostvaruje velika zarada, koja svake godine raste skoro velikom brzinom. Zato kompanije i prodaju konzole ispod cene, jer na taj način privlače nove korisnike. Jednokratni gubitak od prodaje konzole, višestruko naplaćuju kroz mesečne pretplate, kupovine igara i mikro transakcije u igrama.

Pročitajte i:  Microsoft 365 Copilot se pokreće u novembru

Uostalom, tome u prilog ide i činjenica da je Microsoft imao veoma profitabilan poslednji finansijski kvartal, koji je kompaniji doneo prihode od 41.7 milijarde dolara.

Izvor: Hyperbeast

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , ,