Top50 Glas publike

Microsoft proširuje AccountGuard cybersecurity program

Nakon nedavnih hakerskih napada na organizacije u više država, koje je prijavila i Srbija, kompanija Microsoft je saopštila da će bezbednosni softver AccountGuard od danas, 20. februara, biti dostupan u još 12 evropskih zemalja.

PCPress.rs Image

Microsoft je danas otkrio da je jedna ruska nacionalna hakerska grupa ciljala političke organizacije angažovane na predstojećim izborima za Evropski parlament 2019. godine koji su zakazani za kraj maja. Kompanija je saopštila da je u septembru i decembru 2018. godine otkrila napade na 104 naloga koji pripadaju zaposlenima u različitim političkim organizacijama, koji se nalaze u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Proizvođač OS-a pripisao je napade APT28, grupi poznatoj i kao Fancy Bear i koju Microsoft interno naziva Strontium. Ovo je jedna od dve ruske hakerske grupe za koju se zna da su ušle u servere Demokratskog nacionalnog odbora u 2016. godini, uoči predsedničkih izbora u SAD. Napadi koje je Microsoft otkrio su osnovne phishing mejl kampanje, što predstavlja prvo oružje koje koriste hakeri APT28. Mejlovi su imali za cilj da prikupe login podatke ili da zaraze žrtve malware-om.

Pročitajte i:  Microsoft najavio novi AI alat za generisanje glasa

S današnjim postom na blogu koji otkriva ove napade, Microsoft je saopštio da širi svoj AccountGuard servis na 12 novih zemalja EU: Francusku, Nemačku, Švedsku, Dansku, Holandiju, Finsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Portugal, Slovačku i Španiju.

Microsoft je pokrenuo AccountGuard u avgustu 2018. godine kao deo svog programa Odbrane demokratije, koji uključuje paket bezbednosnih alata i usluga koji će pomoći američkim političkim kampanjama i izbornim organizacijama da zaštite svoje IT mreže od hakera.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,