TrendMicro

Microsoft dizajnira sopstveni ARM-zasnovani CPU za Surface

Izgleda da je Microsoft krenuo Apple-ovim stopama, jer izveštaji kažu da gigant iz Redmonda razvija sopstvene ARM procesore za Surface uređaje i cloud infrastrukturu. Iako nema mnogo detalja o ovome, pominju se informacije da se radi na čipovima koji će moći da se koriste u Microsoft data centrima, a istražuju se mogućnosti da se isti dizajn iskoristi i za Surface liniju računara.

PCPress.rs Image

Microsoft trenutno koristi Intel-ove procesore za svoje Azure cloud servise. Intel je inače dominantan proizvođač kada su serverski procesori u pitanju, sa udelom na tržištu od oko 90 procenata. Informacije o Microsoft-ovom čipu uticale su da akcije Intel-a za jedan dan padnu oko 6.3 procenta.

Iako je Microsoft i u prošlosti povremeno koristio ARM čipove, ovo bi bio značajan pomak kada su Sufrace računari u pitanju. Trenutno se prilagođeni SQ1 Qualcomm-ov čip nalazi u Surface Pro X računaru, ali uskoro bi slični procesori mogli da nađu mesto i u drugim Surface računarima. Inače, još 2018. godine, Microsoft je razmišljao o ARM procesoru u originalnom Surface Go računaru, ali nakon što je Intel oštro reagovao, odustalo se od te ideje.

Pročitajte i:  Microsoft želi da kreira prodavnicu mobilnih igara u okviru brenda Xbox

Iako Surface uređaji zauzimaju tek mali deo tržišta PC računara, odluka da Microsoft razvija sopstvene čipove za svoje uređaje sigurno će pogoditi Intel, naročito što je i Apple nedavno odustao od njihovih čipova. A ako tome dodamo i činjenicu da im je AMD preoteo vodeću poziciju kada su performanse CPU-ova u pitanju, izgleda da za Intel dolaze sve teži i teži dani.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,