BIZIT Seminar

Microsoft dizajnira sopstveni ARM-zasnovani CPU za Surface

Izgleda da je Microsoft krenuo Apple-ovim stopama, jer izveštaji kažu da gigant iz Redmonda razvija sopstvene ARM procesore za Surface uređaje i cloud infrastrukturu. Iako nema mnogo detalja o ovome, pominju se informacije da se radi na čipovima koji će moći da se koriste u Microsoft data centrima, a istražuju se mogućnosti da se isti dizajn iskoristi i za Surface liniju računara.

PCPress.rs Image

Microsoft trenutno koristi Intel-ove procesore za svoje Azure cloud servise. Intel je inače dominantan proizvođač kada su serverski procesori u pitanju, sa udelom na tržištu od oko 90 procenata. Informacije o Microsoft-ovom čipu uticale su da akcije Intel-a za jedan dan padnu oko 6.3 procenta.

Iako je Microsoft i u prošlosti povremeno koristio ARM čipove, ovo bi bio značajan pomak kada su Sufrace računari u pitanju. Trenutno se prilagođeni SQ1 Qualcomm-ov čip nalazi u Surface Pro X računaru, ali uskoro bi slični procesori mogli da nađu mesto i u drugim Surface računarima. Inače, još 2018. godine, Microsoft je razmišljao o ARM procesoru u originalnom Surface Go računaru, ali nakon što je Intel oštro reagovao, odustalo se od te ideje.

Pročitajte i:  VALL-E AI može oponašati nečiji glas iz fragmenta od tri sekunde

Iako Surface uređaji zauzimaju tek mali deo tržišta PC računara, odluka da Microsoft razvija sopstvene čipove za svoje uređaje sigurno će pogoditi Intel, naročito što je i Apple nedavno odustao od njihovih čipova. A ako tome dodamo i činjenicu da im je AMD preoteo vodeću poziciju kada su performanse CPU-ova u pitanju, izgleda da za Intel dolaze sve teži i teži dani.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,