TrendMicro

Microsoft se suočava sa novim tužbama

Tri kompanije podnele su žalbu Evropskoj komisiji protiv Microsoft-a, optužujući američkog tehnološkog giganta za antikonkurentnu praksu u svojim uslugama u oblaku.

PCPress.rs Image

Tužbe protiv kompanije su sve češće

Microsoft „podriva fer konkurenciju i ograničava izbor potrošača“ na tržištu računarskih usluga u oblaku, rekla je jedna od tri, francuska kompanija OVHcloud. Kompanije se žale da su prema određenim klauzulama u Microsoft-ovim ugovorima o licenciranju za Office 365 usluge, tarife veće kada se softver ne pokreće na Azure cloud infrastrukturi, koja je u vlasništvu američke grupe.

Takođe kažu da je korisničko iskustvo lošije i da postoje nekompatibilnosti sa određenim drugim Microsoft proizvodima kada ne rade na Azure-u.

Microsoft je rekao da su „evropski dobavljači usluga u oblaku izgradili uspešne poslovne modele na Microsoft softveru i uslugama“ i da imaju mnogo opcija kako da koriste taj softver.

„Stalno procenjujemo kako najbolje podržati sve naše partnere i učiniti Microsoft softver dostupnim svim klijentima u svim okruženjima, uključujući i one sa drugim dobavljačima usluga u oblaku“.

Žalba, koju je ove nedelje objavio Wall Street Journal, podneta je prošlog leta antimonopolskom organu Evropske komisije. Microsoft je takođe predmet ranije žalbe Evropskoj komisiji iz 2021. godine od strane drugačijeg skupa kompanija koje predvodi nemački Nextcloud. On je osudio “sve jaču integraciju” Microsoft-ovih usluga u oblaku, za koje je rekao da komplikuju razvoj konkurentskih ponuda.

Pročitajte i:  Velika Britanija nastavlja istragu Microsoftove kupovine Activisiona

Brisel je već više puta kaznio Microsoft zbog nekonkurentnih praksi u vezi sa njegovim pretraživačem Internet Explorer-om, operativnim sistemom Windows i pravilima licenciranja softvera.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,