BIZIT 2022

Microsoft Srbija organizovao DigiGirlz seminar

Ove nedelje u 18 zemalja CEE regiona Microsoft će ugostiti oko 3.000 devojaka mlađih od 18 godina. Radi se o učenicama srednje škole koje su potencijalno zainteresovane za karijeru u IT sektoru, a sve se odvija u okviru Microsoftovog DigiGirlz programa.

Andreas Hartl, vršilac dužnosti generalnog direktora Microsofta u Srbiji
Andreas Hartl, vršilac dužnosti generalnog direktora Microsofta u Srbijismer

Srbija je jedna od zemalja u regionu koja je podržala ovaj program, a Microsoft Srbija danas je ugostio pedesetak devojčica iz srednjih škola.

Njima je dobrodošlicu poželeo Andreas Hartl, vršilac dužnosti generalnog direktora Microsofta u Srbiji, koji je govorio o tome koliko je važna ravnopravna zastupljunost oba pola u kompanijama i industriji uopšte, kao i da iako je Microsoft sa 30 posto žena među zaposlenima iznad proseka, treba i dalje težiti ravnopravnosti. Iz tog razloga, kaže Hartl, među muškim i ženskim kandidatom podjednakih kvalifikacija uvek će odabrati ženu.

On je govorio i o radu u kompaniji Microsoft, kao potencijalnom mestu zaposlenja mladih devojaka koje se odluče za karijeru u ovoj oblasti. Rekao je da je ključna stvar koja Microsoft razlikuje od ostalih kompanija ljudi u njoj, te da se oni, a ni kompanija u celini, nikada ne zadovoljavaju prosečnim.

Na trenutno aktuelnim tržištima tableta i smartfona, Microsoft, na primer, smatra da može pružiti dodatnu vrednost korisnicima i rezultat tih napora su Surface tablet ili rad na Windows Phone uređajima, rekao je on.

Sa učenicama srednje škole razgovarale su i žene zaposlene u kompaniji Microsoft, Ivana Vučević, HR direktorka kompanije Microsoft Srbija, kao i Tanja Tatomirović, PR menadžer ove kompanije, o svojim iskustvima rada u IT sektoru i kompaniji Microsoft.

Za pitanja i savete, tu su bile i profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a sada i savetnik potpredsednika Vlade, Irina Reljin, kao i Katarina Anđelković iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, koja je istakla podršku ministarstva ženama u ICT-u.

DigiGirlz je događaj koji ima za cilj da promeni predrasude prema ženama u IT sektoru, kao i da podstrekne i ohrabri veći broj devojaka da potraže nove mogućnosti u okviru ove branše.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,