ePlaneta

Microsoft Teams: Progresivna web aplikacija stiže za Linux korisnike

Microsoft je objavio svoju Teams progresivnu web aplikaciju (PWA – progressive web app) za Linux platforme kao karakteristiku postojećeg web klijenta.

PCPress.rs Image

Teams korisnici Linux-a bi trebalo da pređu na PWA da bi dobili najnovije funkcije i iskustvo slično desktopu

Teams PWA je zamišljen kao zamena za Teams Linux klijent, koji je Microsoft konačno lansirao 2019. godine, ali je prošlog meseca podstakao korisnike Linuxa da se odreknu predstojećeg Teams PWA, koji se može instalirati preko Chrome-a i Edge-a. Opcija PWA je dostupna samo za Linux i nudi se kao instalacija putem obaveštenja browsera. Microsoft će povući Teams Linux desktop klijent u decembru. Teams PWA nudi funkcije „slične desktopu“, kao što su sistemska obaveštenja za čet i kanal, ikona na priključku sa odgovarajućim kontrolama, automatsko pokretanje aplikacije i lak pristup dozvolama sistemske aplikacije.

Takođe podržava pozadinske efekte, prikaz galerije, reakcije, podignutu ruku u podešavanjima, veliku galeriju i poglede u together modu. Microsoft je počeo da testira ove funkcije na Teams-u za web 2021 Prema Microsoft-u, PWA za Linux mu omogućava da „premosti jaz između Teams desktop klijenta na Linux-u i Windows-u“ i omogućava mu da brže isporučuje najnovije Microsoft Teams funkcije korisnicima Linuxa. Pored toga, Teams PWA za Linux može da se koristi sa konfiguracijom uslovnog pristupa primenjenom preko Microsoft Endpoint Manager-a. Uslovni pristup je mehanizam za sprovođenje bezbednosti zasnovan na smernicama koji administratori mogu da koriste da zahtevaju, na primer, određene uloge da koriste višefaktorsku autentifikaciju prilikom pristupa web aplikaciji.

Pročitajte i:  Google i Microsoft imaju pristup čipovima iz Kine uprkos zabrani

U ovom slučaju, omogućava korisnicima Linux-a da pristupe web aplikaciji Teams dok koriste Edge. Pre dostupnosti Linux desktop klijenta 2019. godine, to je bila jedna od najtraženijih funkcija na Microsoftovoj staroj lokaciji Teams UserVoice. Microsoft-ov blog post je dobio mešovite recenzije korisnika Teams klijenta. Neki su cenili PWA i kažu da radi odlično, ali drugi se žale da je nestabilan i da mu nedostaju funkcije. Microsoft je napravio mnogo alata za Linux poslednjih godina, uglavnom fokusiranih na programere i cloud.

Postoji Windows podsistem za Linux sa Linux jezgrom koje je izgradio Microsoft, Edge za Linux zasnovan na Chromiumu, distribucija Microsoft Linuxa Common Base Linux, (CBL)-Mariner i njegov relativno novi Microsoft 365 CloudPC, koji je dostupan na svim platformama, uključujući Linux. Ali Teams Linux desktop klijent je bio izuzetan među Office paketom, čije aplikacije inače rade samo u browseru ili VM-u na Linuxu.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,