TrendMicro

Microsoft Teams: Sada vaši video pozivi podržavaju end-to-end enkripciju

Microsoft je predstavio javni pregled end-to-end enkripcije (E2EE) za individualne pozive Teams-a.

PCPress.rs Image

Enterprise Teams nudi end-to-end enkripciju za jedan-na-jedan audio i video poziv

Time je svoju poslovnu platformu izjednačio sa Facebook-ovim potrošačkim aplikacijama, WhatsApp-om i Messenger-om. Microsoft je najavio da je funkcija šifrovanja u toku, u martu na Ignite Spring 2021. E2EE znači da ni Microsoft, niti bilo ko drugi ne mogu pristupiti dekriptovanom sadržaju poziva jedan-na-jedan. Facebook je u avgustu predstavio E2EE za audio i video pozive u svojoj aplikaciji Messenger. Omogućavanje E2EE za Teams pozive zahteva rad i krajnjih korisnika i IT administratora, koji to moraju omogućiti svojim korisnicima. E2EE radi tako što šifrira informacije od jedne tačke do željene destinacije i sprečava bilo koga drugog da dešifruje prenos.

Microsoft u objavi na blogu napominje da su video i glasovni podaci u realnom vremenu zaštićeni E2EE-om i da obe strane moraju omogućiti ovu postavku. Ne pokriva stvari poput chata ili deljenja fajlova, koje su zaštićene u mirovanju i tokom transporta drugim protokolima za šifrovanje, poput HTTPS-a, za sigurnu vezu između uređaja i web lokacije. Da bi dozvolili ovu funkciju, administratori moraju da omoguće smernice poboljšanog šifrovanja za korisnike Teamsa. Administratori ga mogu omogućiti u celoj organizaciji ili postaviti prilagođene smernice koje dodeljuju mogućnost odabira korisnika.

Pročitajte i:  Australija povećava kontrolu za Apple, Metu i Microsoft

Pod pretpostavkom da je administrator dozvolio E2EE putem smernica, krajnji korisnici mogu da ga omoguće za poziv tako što će otići do svog avatara i otići do odeljka Privacy u okviru Settings. Postoji prekidač pored „End-to-end encrypted calls“ koji se može uključiti. Kada su obe strane omogućile E2EE, u gornjem levom uglu videa postoji indikator koji označava da je omogućen za taj poziv. Obe strane treba da vide taj indikator – štit sa bravom. Ako E2EE nije uključen, indikator je obična ikona štita bez zaključavanja. Ako je omogućeno, ispod indikatora se nalazi 20-cifreni sigurnosni kod koji bi trebao biti isti za obe strane.

Dve strane u pozivu mogu da potvrde 20-cifrene sigurnosne kodove tako što će ih međusobno pročitati da vide da li se podudaraju. Ako se ne podudaraju, vezu je presreo man-in-the-middle napad i poziv se može prekinuti. E2EE Teams poziva je podržan na Teams desktop klijentu za Windovs i Mac, kao i u najnovijim verzijama Teamsa na iOS-u i Android-u. Nije podržano pozivima Teamsa na PSTN. Funkcije koje nisu podržane kada je E2EE omogućen uključuju sve cloud i AI alate koje Microsoft nudi za Teams, poput snimanja poziva, kao i titlova uživo i transkripcije. Što se tiče E2EE za grupne audio i video pozive, Microsoft kaže da radi na tome.

Pročitajte i:  Meta tuži programere aplikacije za krađu milion WhatsApp naloga

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,