Microsoft u borbi protiv bot mreže koju čini devet miliona računara

Microsoft je, zajedno sa partnerima iz 35 država, preuzeo korake u borbi protiv botnet-a koja predstavlja najveću sajber-kriminalnu mrežu. Necrus botnet, mreža koju sačinjava oko devet miliona zaraženih računara širom sveta, jedna je od najvećih spamerskih mreža na svetu.

PCPress.rs Image

Borba protiv spamera

Koliki je obim njihovog delovanja govori i procena da je u periodu od dva meseca generisala 3.8 miliona spam email-ova.

Kako bi poremetio delovanje ove mreže, Microsoft je analizirao tehnike i algoritme koje ona koristi za generisanje novih domena. Ova analiza je pomogla u predviđanju imena više od šest miliona domena koji bi mogli da budu upotrebljeni za spamovanje u narednih 25 meseci. Lista je prosleđena ovlašćenim registrima domena širom sveta, kako bi mogli da blokiraju zakup tih domena i na taj način spreče širenje budućih napada.

Akcija koju je Microsoft sproveo rezultat je planiranja i analiza koje traju osam godina. Grupe za borbu protiv sajber-kriminala unutar kompanije prvi put su identifikovale Necrus još 2012. godine. Tada je ova mreža bila odgovorna za distribuiranje GameOver Zeus malware-a, a bila je uključena u više različitih scam-ova. Veruje se da iza ove grupe stoje sajber-kriminalci iz Rusije.

Pročitajte i:  Rebrendiranje Microsoft Office-a

Inače, američki Okružni sud dozvolio je prošle nedelje Microsoft-u da preduzme akcije nad Necrus infrastrukturom na tlu Amerike. Osim blokiranja pokušaja registrovanja novih domena, Microsoft će zajedno sa ISP-ovima pomoći na uklanjanju Necrus malware-a sa zaraženih računara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,