Laptop leto 2022

Microsoft želi da exFAT bude deo Linux kernela

ExFAT (Extended File Allocation Table) je Microsoft-ov fajl sistem za fleš drajvove i SD kartice koji je lansiran još davne 2006. godine. S obzirom da se radi o fajl sistemu u privatnom vlasništvu, povezivanje ovih drajvova i kartica na Linux mašinama zahtevalo je instalaciju dodatnog softvera.

PCPress.rs Image

Međutim, Microsoft je objavio da će se to u budućnosti promeniti. On će podržati dodavanje exFAT-a u Linux kernel i objaviće sve tehničke specifikacije ovog fajl sistema koje su neophodne za implementaciju.

Pored toga što će postati deo Linux kernela, u Microsoft-u se nadaju da će exFAT specifikacije postati i deo Open Invention Network’s (OIN) Linux definicije. Ako ovo bude prihvaćeno, exFAT će imati koristi od obaveza koje plaća više od 3000 OIN članova.

Microsoft i Linux su nekada bili smrtni neprijatelji. Čak i danas neki članovi Linux zajednice još uvek smatraju Microsoft kao anti-open source kompaniju. Međutim, ovih dana se menja ta percepcija. Microsoft se sve više okreće ka open source zajednici i Linux-u, pa ostaje da vidimo kako će ona reagovati na poslednji Microsoft-ov potez.

Pročitajte i:  Linux Torvalds planira tranziciju Linux kernela na moderniji C

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , , , , ,