Cove

Microsoftov podvodni server izvan vode nakon dve godine

Još 2018. godine, Microsoft je potopio čitav data centar na dno škotskog mora, potopivši 864 servera i 27,6 petabajta prostora za skladištenje duboko u okean.

PCPress.rs Image

Ispostavilo se da je potapanje data centara odlična ideja

Danas je kompanija izvestila da je njen najnoviji eksperiment bio uspešan, otkrivajući da je ideja o podvodnom data centru zapravo prilično dobra. Potapanje čitavog data centra na dno okeana može izgledati čudno, ali Microsoftov tim Project Natick pretpostavio je da bi to rezultiralo pouzdanijim i energetski efikasnijim centrima podataka.

Na kopnu, data centri nailaze na probleme poput korozije od kiseonika i vlage i kao i kontrole temperature. U vodonepropusnom okruženju sa strogom kontrolom temperature, pojavljuje se mnogo manje problema. Ideja je da se ove vrste servera mogu lako primeniti u blizini obala područja koja su im potrebna, pružajući bolji lokalni pristup resursima. Prednosti su velike. Microsoft kaže da je podvodni data centar imao samo jednu osminu stope kvarova u odnosu na kopnene data centre, što je dramatično poboljšanje.

Pročitajte i:  Microsoft ukida podršku za Internet Explorer u Windows-u 10

Kompanija već neko vreme istražuje ideju podvodnih servera – još 2015. je nekoliko meseci bio potopljen data centar na obali Kalifornije s ciljem da se dokaže da će računari preživeti ovakav eksperiment.

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,