ePlaneta

Mikro-roboti protiv zatvorenih puteva

Putevi zatvoreni zbog radova uskoro bi mogli da postanu deo prošlosti, zahvaljujući malim robotima koji bi neophodne popravke obavljali bez pomoći velikih mašina, te bez zatvaranja saobraćajnica.

PCPress.rs Image

Naime, stručnjaci sa četiri univerziteta iz Velike Britanije rade na kreiranju robota koji podsećaju na insekte, a koji bi u budućnosti mogli da budu zaduženi za popravljanje cevi, te instalacija koje se nalaze ispod velikih saobraćajnica. Roboti mere oko jedan centimetar u prečniku, te mogu da lete, plivaju i puze. Pored toga će biti zaduženi i za mapiranje instalacija, te će izvođačima biti dostupan pregled u Google Maps stilu. Kreatori tvrde da će roboti moći da procenjuju i u kakvom su stanju cevi, te instalacije, a uz pomoć zvučnih vibracija kojima će ispitivati zidove cevi.

PCPress.rs Image

Na ovaj način bi u budućnosti mogla da se izbegnu zatvaranja saobraćajnica, čime bi se smanjile gužve do kojih dolazi tokom radova, pa kreatori tvrde da će nova tehnologija saobraćaj učiniti bezbednijim, a tako što će eliminisati tradicionalne metode popravki instalacija, zbog kojih veliki broj saobraćajnica u svetu ne funkcioniše i po nekoliko meseci godišnje.

Pročitajte i:  Da li su humanoidni roboti duhoviti?

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,