Top50 Glas publike

Mikročip ispod kože kao COVID pasoš – realnost ili zavera?

Švedski tehnološki start up pravi mikročip za čoveka koji treba da služi kao COVID pasoš.

PCPress.rs Image

Potkožni mikročip

Švedski tehnološki start up je osmislio mikročip koji je veličine pirinča, a koji treba da se implementira ispod kože i da služi kao COVID pasoš. Ovaj uređaj može da se podesi tako da pokazuje evidenciju o vakcinaciji protiv COVID 19. Kompanija je ukazala da svako može da implementira čip i ukoliko želi da ga posle ukloni. Glavni projektni vođa ove kompanije je izjavio: „Trenutno je veoma zgodno imati COVID pasoš koji je uvek dostupan na vašem implatantu.“.

Čip može da se koristi i za komunikaciju sa uređajima koji su  u neposrednoj blizini. Odnosno na primer pametan telefon može da čita podatke sa mikročipa kada mu se nađe u blizini. Tehnologija je slična kao i u slučaju beskontaktnih kredinih kartica.

Mnogi smatraju da je ovaj vid uređaja višestruko koristan. U budućnosti bi mogao da služi i kao platna kartica i veza sa cloud podacima. Podržavaoci mikročipova ukazuju da ne postoji zdravstveni rizik, a kao primer navode pse i mačke koji već imaju čipove. Sa druge strane, neki ljudi ovakvu vest dočekuju kao apokalipsu.

Švedska kompanija je postavila video na kojem je prezentovala svoj mikročip. Većina komentara je negativno. Jedan od najčešćih argumenata koji koriste protivnici mikročipova koji se implementira u ljudsko telo, jeste da ne žele da budu praćeni.

Izvor: Orladnosentinel

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,