TrendMicro

Mikrouređaj pomaže pri intracitoplazmatskim injekcijama spermatozoida

Naučnici sa Univerziteta Adelaide u Australiji kreirali su mikrouređaj koji pomaže embriolozima da izvode intracitoplazmatske injekcije sperme. Procedura uključuje ubrizgavanje jednog spermatozoida u jajnu ćeliju da bi se pokrenula oplodnja, i to je ključna komponenta procedura za plodnost kao što je vantelesna oplodnja. Obično ovu proceduru izvode vešti i iskusni embriolozi, a ona je mukotrpna i spora. Ovaj novi uređaj drži do deset jaja i drži ih u položaju tokom injekcije, čineći ga lakšim i omogućavajući ponovljivije rezultate.

PCPress.rs Image

Velika vest za proceduru vantelesne oplodnje

Za parove koji se suočavaju sa problemima plodnosti, vantelesna oplodnja je često opcija. Međutim, postupak je dugotrajan i skup, zahteva visoko obučene embriologe i sofisticirane tehnike i opremu. Ključni deo procesa je sama oplodnja, koja se obično dešava kroz intracitoplazmatske injekcije sperme. Ovo uključuje držanje jajeta na mestu pomoću pipete, a zatim korišćenje male igle za ubrizgavanje jedne ćelije sperme u nju. Ovo je nezgodno kao što zvuči i ključna je tačka u procesu.

Novi injektor se sastoji od dve komponente, „čahura“ i „garaže“. Mahune se mogu koristiti za kultivaciju embriona, a nekoliko mahuna se može staviti u garažu. Komponente su male, svaka je manja od kubnog milimetra, i proizvedene su korišćenjem 2-fotonske polimerizacije.

Pročitajte i:  Istraživači su stvorili prvi svetski „sintetički” embrion sa mozgom i srcem

Uređaj može da drži do deset jaja istovremeno i olakšava proces ubrizgavanja, pomažući da se uštedi vreme i resursi u užurbanim klinikama za neplodnost. Tehnologija takođe olakšava embriolozima da prate šta rade, izbegavaju greške i čine proces pouzdanijim i ponovljivijim.

„Razvoj ovog novog, inovativnog pristupa je važan napredak za ljude koji žele da zasnuju porodicu, a nisu uspeli zbog muške neplodnosti“, rekla je Kylie Dunning istraživačica uključena u studiju.

Izvor: medgaget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: