BIZIT Seminar

Milioni virtuelnih univerzuma iz superkompjutera

Naučnici su se dugo pitali kako da razumeju razvoj galaksija, kada je njihovo stvaranje trajalo milijarde godina. Odgovor je pronađeno u simulaciji – što je veći broj simuliranih univerzuma, to će naučnici dobiti više podataka koje mogu da obrađuju i da iz njih izvlače neke konkretne zaključke. Vodeći se tim ciljem, istraživači sa Univerziteta u Arizoni su upotrebom školskog superkompjutera uspeli da generišu milione mini univerzuma, da bi mogli da posmatraju kako se oni zajedno ponašaju i razvijaju.

PCPress.rs Image

Na taj korak su se odlučili jer mapiranje pravog univerzuma, pa čak i samo jedne galaksije unutar njega, predstavlja preveliki zalogaj za današnje super računare. Umesto toga, oni su napravili veliki broj virtuelnih univerzuma zasnovanih na različitim setovima pravila. Na osnovu toga, dobili su dovoljno informacija za upoređivanje koji od generisanih univerzuma ima najviše zajedničkih tačaka sa do sada prikupljenim realnim podacima o galaksijama.

Takvi virtuelni univerzumi bi mogli da budu dobra polazna tačka za dalja istraživanja. Naravno, u tim simuliranim galaksijama postoji veliki broj „rupa“, upravo zbog toga što još uvek ne znamo mnogo o našem univerzumu, ali se očekuje da će u budućem periodu, kako se snaga super računara bude razvijala i kako se budu otkrivali novi podaci, te „rupe“ biti sve manje i manje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,