ePlaneta

Minecraft RTX Beta demonstracija Ray Tracing tehnologije

Ova 2020. godina donela nam je neočekivano partnerstvo između kompanija NVIDIA i Mojang. Naime, njihova RTX beta verzija legendarne Mojangove igrice Minecraft već je na lageru u sklopu Windows 10 tj. Bedrock verzije igrice u Microsoftovoj prodavnici. Ovo je prvi znatni “update” na Minecraft-ovu grafiku od samog puštanja igrice na tržište, iako se ne računa kao zvanični update već kao posebna verzija.

PCPress.rs Image

Kombinacija za užitak

Minecraft sa RTX-om spaja Minecraft sa punim path-traced renderovanjem, Physically Based Rendering tj. PBR materijalima i NVIDIA Deep Learning Super Sampling(DLSS) 2.0 tehnologijom za AI rendering.

Ova kombinacija zaista donosi rezultate koje nikada ne biste očekivali od jedne tako jednostavne igre, i koje je do sada bilo maltene nemoguće dostići.

Iako ovo nije najbolja primena za ray tracing tehnologiju, Microsoft i NVIDIA su uspeli da stave dosta zanimljivih upotreba iste u Minecraft i pokažu samo koliku razliku ray tracing može da pravi.

Sad biste se zapitali: Zašto Minecraft izgleda ovoliko dobro sa ray tracingom?

Pročitajte i:  Netflix radi na Minecraft animiranoj seriji

Objašnjenje je prilično jednostavno: Minecraft je prepoznatljiv i unikatan zato što je napravljen od blokova, i zato što uopšte nije planirano da izgleda realistično. Uvek znate da je ono što gledate izveštačeno, blokovi uglavnom ne izgledaju kao neka specifična stvar, pa je na vašoj mašti da ih učini da izgledaju kao bilo šta. To je u suštini jedan od razloga zašto je igra postala toliko popularna.

PCPress.rs Image

Realistično osvetljenje koje menja utisak

Efekat koji realistično osvetljenje stvara u ovakvoj igrici je fascinantan, kao da su blokovi iz Minecrafta prebačeni u stvaran svet. Međutim, ovakav doživljaj možete iskusiti lično samo ako imate grafičku kartu iz RTX 2000 serije NVIDIA Geforce karti, što znači da bi vas ovakvo iskustvo koštalo barem 300 evra.

Ako vas brinu frejmovi, mi smo testirali igru na računaru sa RTX 2060, najslabijom grafičkom kartom iz 2000 serije, i imali minimalno 60fps, što je sasvim dovoljno za igru koju nećete kompetitivno igrati.

PCPress.rs Image

Ray Tracing je relativno nova tehnologija, i samim tim većina igrica je još nije utilizovalo, i možemo da se nadamo da će se u sledećih par godina mnogo više koristiti. Ova verzija Minecraft-a nam daje mnogo nade za budućnost ove tehnologije, jer je učinila da jednostavna igrica uz koju smo odrasli izgleda kao nova igrica na najvišim podešavanjima.

Pročitajte i:  Nvidia prestigla Apple i postala druga najvrednija kompanija na svetu

Pokazavši nam skoro pun potencijal, ako ovoliko menja izgled Minecraft-a, jedva čekamo da je vidimo u drugim igrama, iako je pitanje kakav računar bi bio potreban da ih pokrene. Ako već imate RTX kartu, i ne znate na čemu da je testirate, probajte ovu betu i uverite se za šta je stvarno sposobna.

Izvor: NVIDIA

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,