BIZIT 2022

Minijaturni doktori u našem krvotoku

Ono što smo gledali u SF filmovima krajem prošlog veka, polako se kreće ka stvarnosti. San svakog doktora je da lekove koji su vam potrebni isporuči direktno do organa koje su potrebni. Zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u San Dijegu, ovi snovi se brzo kreću ka realnosti. Dugogodišnje istraživanje je rezultovalo metalnim “ribicama” čija se veličina meri u nanometrima (800 nm), koje mogu da nose lekove kroz vaš krvotok, do delova kojima su lekovi najpotrebniji.

krvotok

Svaka ribica ima zlatnu glavu i reprno peraje, kao i telo od nikla, sastavljeno srebrnim spojnicama. Kretanje se obavlja izlaganjem oscilirajućem magnetnom polju, bez aktivnih elemenata ili spore, pasivne isporuke.

Tehnologija je još uvek daleko od primenjive, i ima svoje mane. Zlato, srebro i nikl nisu biorazgradivi materijali, a ni najjeftiniji. S druge strane, pored isporuke lekova ideja je pronaći višestruku namenu plivačima. Moguće je kontrolisati pojedinačne ćelije, ili vršiti neki vid manje invazivne operacije, pa se, iz ovog ugla smišljanje adekvatne primene odvija paralelno sa razvojem.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,