Top50 Glas publike

Miodrag Zec: Stanje u ekonomiji nije ružičasto

Miodrag Zec, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, u intervjuu za agenciju Beta izjavio je da Srbija ima temeljne probleme u ekonomiji i društvu zbog toga što se njome upravlja personalno i „manuelno”, a ne institucionalno. Pravila igre nisu uspostavljena, što dodatno potvrđuje činjenica da višu prosečnu stopu ekonomskog rasta u poslednje tri godine imaju čak i Bosna i Hercegovina (BiH) i Albanija, istakao je profesor.

PCPress.rs Image

„Srbija je po stopi ekonomskog rasta, visini prosečnih plata i spoljnjem dugu na poslednjem mestu liste zemalja u jugoistočnoj Evropi, a visoke strane investicije u poslednjih godinu i po dana otvaraju pitanje čime su plaćene i kakvi su im efekti”, rekao je Zec. Po visini prosečnih plata Srbija je, kako je rekao, samo ispred Makedonije i Albanije, a javni dug je veći nego što ga imaju Makedonija, BiH, Crna Gora i Albanija. On je ocenio da se Srbija vrti u krug bez obzira na „medijski dinamizam ekonomske aktivnosti” i rezultati su daleko manji od očekivanih, „a krem na torti je odluka vlasti u Beogradu da za novogodišnju jelku potroši 83.000 evra”.

Pročitajte i:  IBM osniva novi ogranak u Novom Sadu kako bi ubrzao digitalne inovacije i razvoj proizvoda za inteligentnu automatizaciju

Osvrćući se na pitanje stranih investicija koje se godinama predstavljaju kao centralni faktor pokretanja srpske ekonomije, Zec je rekao da strani investitori uglavnom dobijaju subvencije da bi doneli doradne (lon) poslove koji se plaćaju po 200 evra, kojima ne mogu da se pokriju ni elementarne potrebe.
„Ti investitori su došli da naprave robu i izvezu je i uglavnom ne učestvuju u ukupnom životu države, pa ih zato i ne interesuje koliko traje naplata ili sudski procesi. Država mora da napravi pravni poredak, a ne da ide okolo i zvecka kasicom kako bi namamila ulagače”, rekao je Zec.

Profesor se osvrnuo i na problem obrazovanja, rekavši da je pogubno posmatranje obrazovanja kao biznisa i izvora profita.
„Najveći svetski univerziteti nisu biznis organizacije, neko bi trebalo da se zapita zašto i druge države obrazovanje nisu pretvorile u profitne organizacije ako je to tako dobro, već imaju univerzitete stare po 600 godina koji imaju legate i donacije a sredstva se troše na stipendije talentima i za razvoj”, rekao je Zec.
„Univerziteti u svetu služe za bogaćenje nacije, ne pojedinca”, ocenio je Zec i istakao da u Srbiji nema strateških institucija koje razmišljaju na dugi rok.

Pročitajte i:  Biznis i Finansije - prevlast kineskih kompanija

„Norveška ima obilje nafte, a najviše izdvaja za obrazovanje jer kupuje budućnost”, rekao je Zec i istakao da Srbija zbog obilja propusta i činjenice da se obrazovanje pretvorilo u biznis ima ogroman problem sa njegovim kvalitetom, koje je osnov jakih, stabilnih država.
Dodao je da bi država novcem koji izdvaja za obrazovanje, trebalo da ozbiljno restrukturira školski sistem i da se besplatno univerzitetski obrazuju samo oni koji imaju potencijal i za kojima postoji potreba i radno mesto u državnom sistemu.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,