BIZIT 2022

Miš sa mnogo tastera

Vreme računarskih miševa sa samo dva tastera (ili čak samo jednim) je davno prošlo, pa današnji uređaji pored uobičajenog levog i desnog tastera, imaju i točkiće za pomeranje prikaza, dodatne tastere a često i druge dodatke. X‑Mouse Button Control (XMBC) je program koji omogućava da se ove tastere prilagodite potreba i konfigurišete ih da se ponašaju na različite načine.

PCPress.rs ImageZa svaki taster se može podesiti odgovarajuća akcija, koja može biti kompleksnija od samo simulacije pritiska na tastere. Program podržava skript jezik, koji se može koristiti za pravljenje složenijih makroa. X‑Mouse Button Control omogućava kreiranje posebnih profila sa različitim konfiguracijama zavisno od aplikacije i određenog prozora. Za svaki profil se može konfigurisati nekoliko (do 5) „slojeva“, sa različitim konfiguracijama. Između ovih slojeva se može prebacivati prečicama na tastaturi ili kombinacijom tastera miša.

Promena konfiguracije zavisno od prozora može se recimo koristiti tako da za YouTube ili multimedijalne programe kružić na mišu služi za pojačavanje i smanjenje zvuka, dok će kod ostalih prozora ostati standardno pomeranje teksta nagore ili nadole. Kod programa koji standardno ne prepoznaju dodatne tastere miša, oni se mogu iskoristiti za aktiviranje određenih komandi. Neke od drugih mogućnosti koje donosi XBMC su recimo simulacija unosa teksta preko tastature, kontrola clipboard‑a, automatsko startovanje određenih aplikacija itd.

X‑Mouse Button Control je besplatan program prilagođen svim verzijama Windows‑a počev od XP. Zavisno od verzije Windows‑a, podržane su i neke specifičnosti mogućnosti kao što su rad za virtuelnim radnim površinama pod Windows 10. Instalacija programa XBMC uključuje 32‑bit i 64‑bit verzije aplikacije, a takođe je dostupna prenosna verzija koja ne zahteva instalaciju već se može direktno startovati. Matični sajt autora programa je www.highrez.co.uk

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,