Top50 Glas publike

Miš za prestiž

ASUS je prototip ROG Spatha miša predstavio prošle godine na Computex‑u, a do skoro su rađene sitne modifikacije i korekcije. Da li su konačno dostigli savršenstvo?

ROG_Spatha_Wireless_Gaming_Mouse_SIDE2

ROG Spatha je sada u prodaji pa se može videti kako je ASUS zamislio ultimativnu alatku za igrače. Već ambalaža treba da nagovesti ozbiljnost pa je ovo jedan od najvećih paketa, ali je to i zbog toga što je sam miš povelikih dimenzija:  89×137×45 milmetara znači da korisnik može gotovo celu šaku da postavi na miša u totalno opuštenom položaju, ali i da pristupi brojnim dodatnim tasterima.

ROG Spatha ima čak 12 tastera, od kojih se najviše njih nalazi sa leve bočne strane, čak šest. Oblik svakog od tastera je drugačiji, što bi trebalo da pomogne da se oni „razlikuju pod palcem“. Napred, pored levog primarnog tastera, nalaze se još dva, kao i još jedan kod desnog primarnog tastera. Ovako veliki broj prekidača (sve Omron prekidači sertifikovani na 20 miliona klikova) je tu najpre zbog MMO igara, kod kojih velik broj programabilnih tastera može biti koristan.

Pročitajte i:  ASUS objavljuje nove Nebula monitore i bolje hlađenje za laptopove

Za korišćenje miša ključan je ROG softver (ASUS Armoury) koji pomaže pri konfiguraciji, pa korisnik ima slobodu da prilagodi ROG Spatha miša svojim željama. Istina, velike dimenzije i broj tastera neće svima odgovarati, ali je ROG Spatha čvrsto fokusiran uređaj za određenu primenu i želje igrača.

Pored dimenzija, tu je i pristojna masa od 178 grama, što omogućava dobar osećaj i preciznost pri pomeranju miša. Preciznost je čak 8200 DPI, zahvaljujući optičkom senzoru vrhunskih performansi (ne brinite, postoji i opcija smanjenja osetljivosti), a korisnik ima izbor na koji način to želi da prenese na računar. Tako ROG Spatha nudi mogućnost povezivanja sa i bez žice. Tu je WiFi dock koji radi sa mišem na standardnoj frekvenciji od 2,4 GHz. U WiFi modu učestalost osvežavanja pozicije je 1.000 Hz, dok pri povezivanju USB kablom frekvencija raste na 2.000 Hz. Zbog toga će najzahtevniji igrači koristiti USB kabl, dok ostali neće ni primetiti razliku između WiFi i kabl režima. Kada se koristi WiFi mod, ROG Spatha troši bateriju koja nudi oko dva dana rada, posle čega miša treba postaviti na dock i tako napuniti bateriju – baterija se brzo puni, ali je u praksi zgodno miša svaki dan postaviti u „kolevku“, pod uslovom da imate matičnu ploču i napajanje koje omogućava punjenje preko USB‑a i kada je računar isključen. Za one koji nisu baš za ovu akciju, USB mod je odlično rešenje.

Pročitajte i:  ASUS predstavio mnoštvo noviteta na CES sajmu

Kvalitet ROG Spatha miša je neosporan, pa je ovo jedan od trenutno najboljih gaming miševa na tržištu. ASUS ne stavlja ROG oznaku baš tako lako, pa kada ga Spatha ima, jasno je da se radi o uređaju „visokog profila“. Nešto veće dimenzije mogu biti problem na koji se može naići tokom korišćenja, jer veličina šake dosta utiče na udobnost. Druge dve zamerke koji bi mogle da se upute se odnose na malo čudan dizajn i raspored šest bočnih tastera, kao i nešto malo slabiji osećaj „točkića“ koji nije baš na toliko dobar kao ostali Omron tasteri. Ipak, ovo je uređaj koji nije samo miš već i statusni simbol, pa je namenjen ambicioznim igračima koju veštinu demonstriraju i preko miša, a pri tome im nije problem da odvoje nekih 150 evra.

  ASUS ROG Spatha
Senzor Optički, laserski izvor svetlosti
Model senzora Pixart ADNS 9800
Osetljivost 400 do 8.200 dpi
Brzina osvežavanja 1 kHz WiFi, 2 kHz kablom
Tastera 12
Masa 175 grama
Cena 19.000 dinara
Pročitajte i:  Asus postigao svetski overklok rekord sa Intel Core i9 procesorom

 

www.asus.com

Miloš Stamenković

Objavljeno u časopisu PC#235

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,