MIT eksperti uče autonomne automobile kako da se nose sa “sebičnim vozačima”

Svima koji su bar jednom učestvovali u saobraćaju jasno je da se vozači razlikuju, pa u tom duhu novo MIT istraživanje one koje upravljaju vozilima klasifikuje, između ostalog, i kao „sebične“ i „nesebične“ vozače.

Autonomna vozila polako izlaze na puteve, ali nije jednostavno da se „navike“ kompjutera usklade sa navikama ljudskih vozača. Tako veštačka inteligencija često „pretpostavlja“ da se svi ljudi ponašaju isto, te da su predvidivi i racionalni.

To, naravno, nije slučaj, pa se novo MIT istraživanje bavi načinima na koje bi autonomna vozila mogla da predvide i ponašanja onih vozača koji ne vode računa o drugima. Takva razumevanja uključuju i određeni stepen socijalne inteligencije, koju mašine još uvek nemaju, pa su naučnici odlučili da ponašanja, pored drugih klasifikacija, podele i u „sebična“ i nesebična.“

Momenat u kojem mašine „shvataju“ da nisu svi vozači isti je važan za bezbednost na putevima koje mašine dele sa ljudima, budući da rad sa ljudima zahteva i razumevanje, čak predviđanje, njihovog ponašanja. Sistemi su obučavani uz pomoć primera, pa je zabeleženo da su autonomna vozila koja su obučavana na osnovu različitih modela ljudske vožnje i ponašanja, pravila manje grešaka tokom testiranja.

Pročitajte i:  Elon Musk: Tesla automobili stižu u Srbiju!

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

SBB

PC Press 10GbE
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.