ASUS Zenbook

MIT inženjeri razvili ravno fisheye sočivo

Inženjeri sa MIT-a, u saradnji sa Masačusets Univerzitetom otkrili su način kako da naprave sočivo za kameru koje nema tipičan sferičan oblik za ultra-široke snimke, a ipak obezbeđuje popularnu fisheye distorziju. Fisheye sočiva su u stanju da obuhvate 180 i više stepeni, ali su prilično komplikovani i skupi za proizvodnju. Takva sočiva su veoma debela i nisu pogodna za male kamere, kao ni za ugradnju u telefone.

PCPress.rs Image

Sada smo prvi put dobili ravna sočiva koja su u stanju da „uhvate“ isti ugao i da obezbede panoramski prikaz slike. To je ostvareno postavljanjem tankog sloja stakla sa mikroskopskom trodimenzionalnom strukturom koja je precizno nanesena u tačno određenom rasporedu. Verzija koju su istraživači napravili dizajnirana je da radi sa infracrvenim delom spektra, ali se uz sitne adaptacije u dizajnu mogu iskoristiti i za vidljivi deo svetlosnog spektra. Bez obzira da li se radi o IR ili vidljivoj svetlosti, ovo otkriće otvara mnoge potencijalne ideje za upotrebu.

Ovo je još jedan primer razvoja „meta-sočiva“, koje upotrebljavaju mikroskopske strukture za menjanje optičkih karakteristika, umesto tradicionalnog dizajna. Za razliku od nekih drugih pokušaja, istraživači su uspeli da dobiju detaljnu i preciznu panoramsku sliku koja hvata ugao od 180 stepeni. Čak su i sami inženjeri bili iznenađeni kvalitetom dobijenih slika. S obzirom da je proizvodnja ovakvih sočiva jeftinija i lakša od standardnih širokougaonih sočiva, a da je rezultat jednak, pa čak i kvalitetniji, možemo da očekujemo da će uskoro početi da se primenjuje bar u nekim specifičnim poljima kao što je, na primer, medicina. A kasnije će ova tehnologija vrlo verovatno „sići“ i u polje mobilnih telefona i digitalnih kamera, gde se i inače ovakva sočiva najviše koriste.

Pročitajte i:  Pomoć u kući: Robot za lakše oblačenje

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,