ePlaneta

MIT testira autonomni “Roboat” koji može da preveze dvoje putnika

Čuli smo za različite mogućnosti prethodnih godina kada su autonomna vozila u pitanju – međutim MIT razmišlja i o drugačijim vidovima samovozećeg prevoza. U poslednjih pet godina, na tom univerzitetu rade na autonomnim čamcima koji su pušteni u probni rad u Amsterdamu. Unapređena verzija nazvana Roboat II sada može da prevozi i ljude. 

PCPress.rs Image

Iako je prilično mali, te svega dva metra dugačak, može da preveze dva putnika kroz amsterdamske kanale. Roboat II ima četiri propelera tako da može da se pomera u bilo kom pravcu, a takođe uključuje i LiDAR i GPS, koji zajedno s dodatnim senzorima pokreta tom malom plovilu pomažu samostalnoj navigaciji. Iako ne izgledaju veliko, Roboat plovila su modularna, tako da mogu da se prisajedine jedni drugima, čineći mnogo veće plovilo.

Iako je trenutni kapacitet dva putnika, MIT već radi na verziji sa kapacitetom od šestoro putnika. Najveći izazov je napraviti matematičke proračune i algoritme koji razumeju struje i talase, te uspeju da se izbore sa vodom i nađu bezbednu putanju do svog odredišta.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,