Top50 Glas publike

Mlečni put i velika crna rupa (video)

Planovi o snimanju crnih rupa okupiraju umove sve većeg broja naučnika, pa su oni koji upravljaju Event Horizon teleskopom (EHT) još 2019. godine najavili da planiraju da u realnom vremenu snime supermasivnu crnu rupu Sagittarius A koja se nalazi u samom centru Mlečnog puta. Skoro tri godine kasnije video je došao do svih zainteresovanih Zemljana.

PCPress.rs Image

Činjenica da u središtu Mlečnog puta postoji crna rupa velike mase (otprilike četiri miliona puta veća od mase Sunca) nije ništa neuobičajeno. Savremena istraživanja ukazuju na to da gotovo svaka galaksija u svom središtu ima i supermasivnu crnu rupu, a Event Horizon teleskop – internacionalna mreža opservatorija koje zajedno funkcionišu kao jedan veliki instrument – poznatu fotografiju jedne druge crne rupe napravila je u aprilu 2019. godine, pa se odatle rodila ideja o video snimku.

PCPress.rs Image

Crna rupa Sagittarius A je snimljena uz pomoć osam teleskopa koji se nalaze u različitim delovima sveta. Od Zemlje je udaljena 26 hiljada svetlosnih godina, a crne rupe su nevidljive zbog toga što svetlost ne može da putuje dovoljno brzo da bi im umakla. Na fotografiji, a i na snimku, se vidi „prsten užarenog materijala“ koji okružuje crnu rupu, te otkriva njene granice.

Pročitajte i:  Zelena kometa prolazi pored Zemlje

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,