Top50 Glas publike

Mobilna industrija u velikom padu

Korona virus ozbiljno preti da ugrozi proizvodnju mobilnih telefona i uopšte ovu industriju, jer je u Kini sve stalo. Naime, zbog širenja novog virusa, veći deo kompanija smanjio je svoju proizvodnju i pristup fabrikama kako bi se sprečilo širenje. Međutim, problem već postoji, i pojedini izvršni direktori apeluju da se radnici vrate i da se proizvodnja nastavi, inače će u suprotnom svi trpeti ekonomske posledice.

pad prodaje telefona

Proizvođači u ozbiljnim problemima

Koliko je situacija ozbiljna, govori i podatak da je MWC sajam u Barseloni otkazan, i to nakon otkazivanja dolaska velikih svetskih kompanija poput LG-a, Amazona, Facebook-a i Intela. Samim tim što je najveća svetska smotra mobilne telefonije otkazana, potencijalni dogovori, unosni poslovi i svetske premijere se pomeraju, tako da će u prvom kvartalu većina biti u minusu.

Ono što posebno zabrinjava mobilnu industriju jeste da će po nekim analizama isporuka mobilnih telefona pasti za oko 40% u prvom kvartalu ove godine, što je veliki udarac. Zbog toga kompanija Xiaomi poziva sve koji rade u ovoj industriji da se vrate poslu, kako bi se potencijalni gubici ublažili. Brojne fabrike su prestale sa radom, jer se zemlja i dalje bori sa izbijanjem epidemije izazvane Korona virusom. Xiaomi će kao jedan od najvećih svetskih proizvođača mobilnih telefona i te kako osetiti ovaj pad prodaje, ali će to uticati i na mnoge druge firme koje su deo proizvodnog procesa.

Pročitajte i:  Kako da održavate kvalitet vazduha u svom domu u zimskom periodu

čovek drži mobilni telefon

I druge kompanije očekuju padove

Uz pad Xiaomi-a, očekuje se i veliki pad prodaje kod Huawei telefona, ali i Apple-a, koji je najavio drastičnu manju proizvodnju i prodaju njihovog najnovijeg telefona iPhone 11. Na drugoj strani, Google je privremeno zatvorio svoje kancelarije u Kini, Hong Kongu i Tajvanu, a za njim su uradili isto i Amazon i Microsoft. Globalne su procene da će se ove godine na tržištu pojaviti oko 10% manje mobilnih uređaja nego inače.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,