BIZIT 2022

Mobilni telefon bez baterije

Jedna od neizbežnih frustracija modernog života su sigurno baterije koje traju dan ili manje ostavljajuću korisnike na cedilu dok nigde na vidiku nema punjača. Nerviranjima oko baterija se možda nazire kraj sa novim telefonom bez baterije koji radi preko radio talas (i korisnikovog glasa). Ovaj prototip telefon može samo da zove i prima pozive, a nedostaje mu ekran osetljiv na dodir i pristup internetu, ali mogao bi da bude od koristi u hitnim slučajevima.

PCPress.rs Image

Telefon je napravljen na Univerzitetu u Vašingtonu i koristi energiju između dva i tri mikrovata. Kada se nalazi u krugu baze, može da primi modifikovane radio talase koji će mu dati dovoljno snage za poziv. Koristi baznu stanicu koja emituje analogni radio signal, tako da dolazeća poruka pristiže u vidu šablona radio signala, koji zvučnik pretvara u zvučne talase. Odlazeća poruka šalje se kada vibracije u mikrofonu, koje proizvodi glas korisnika, menjaju radio signal koji emituje bazna stanica. Telefon poseduje nekoliko modernih detalja, 0-9 numeričku tastaturu, i “*” i “#” dugmiće kao i dva tastera za pozive.

Pročitajte i:  HONOR 70 5G dostupan korisnicima u Srbiji

S obzirom na to da telefon nije u mogućnosti da zove i prima pozive u isto vreme, korisnik mora da drži dugme dok priča, a onda da pusti dugme i čeka odgovor, nešto po principu voki-tokija. Takođe, korisnici moraju pozive da obavljaju preko slušalica jer telefon nema zvučnik.

Naučnici tvrde da kada bi imali dozvolu da koriste frekvencije licencirane telefonske mreže, umesto ove koju trenutno koriste, telefon bi mogao da radi na mnogo većoj razdaljini. Njihov sledeći korak za poboljšanje ovog prototipa je dodavanje displeja sličnog onom koji ima Kindle i koji će raditi sa radio frekvencijama ili solarnim receptorima. Naučnici veruju da je ovo veliki korak za urađaje koji u budućnosti neće koristiti baterije. Međutim, ovaj prototip je daleko od tržišta i trenutno radi samo u krugu od nekoliko metara od baze.

Izvor: UW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,