ASUS ROG Flow

Mobilni uređaji menjaju strukturu marketinga

Postoje mnoge stvari zbog kojih marketinški stručnjaci provode brojne neprospavane noći, a među njima su svakako i mobilni uređaji. Razlog je to što sve veći broj korisnika koristi samo ovakve uređaje, te se sve više udaljava od korisničkog interfejsa koji je kreiran za desktop uređaje, a u korist pametnih telefona. U skladu sa tim promenama menja se i marketinški pejzaž, budući da način razmišljanja u okviru kojeg se jedna veličina neke reklame uklapa u sve formate više ne važi.

Tako današnje kampanje moraju da odgovaraju kako desktop, tako i mobilnim aplikacijama, jer bi u suprotnom poruka mogla da mimoiđe veliki broj korisnika. Zbog toga je sve više onih koji se okreću mobilnim korisnicima, te svoje kampanje uglavnom optimizuju u odnosu na tu grupu.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Pew istraživački centar, 95% odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama poseduje mobilne telefone, od kojih 77% pripada familiji pametnih telefona. Broj onih koji u svom vlasništvu imaju pametne telefone još je veći u starosnoj grupi ispod 50 godina, a količina pretraživanja interneta, koje se obavi na pametnim telefonima, dramatično je porasla u poslednjih nekoliko godina. Tako mobilni uređaji sada drže više od 53% od ukupne količine potrošenih podataka, dok desktop uređaji beleže tek 46%.

Pročitajte i:  TikTok: Vreme je za personalizovane reklame

Promenama koje se dešavaju na ovom polju sve više doprinosi i odnos socijalnih mreža prema marketingu, budući da su ove odavno postale omiljeni način za povezivanje, koji bitno utiče na ljudsko ponašanje. Tako u okviru ovih platformi korisnici dele ono što im je privuklo pažnju, te pored toga što konzumiraju online sadržaje, oni i drugima prenose ono što misle o pojedinim online materijalima, a kroz deljenje, lajkove, te komentare. Tako drugi korisnici dobijaju informacije i na taj način, te neretko na osnovu njih donose odluke o određenim kupovinama, te proizvodima.

Jedan od razloga zbog kojih se to dešava je i taj što se ljudi radije odlučuju da posluju sa drugim pojedincima, nego sa kompanijama. Tako se formirao marketing koji se zasniva na konverzaciji, a koji koristi chatbot-ove koji u komunikaciji „jedan na jedan“ prikupljaju potrebne informacije, te kroz interaktivno iskustvo utiču na povećanje prodaje nekog proizvoda. Pored toga, društvene mreže se sve više koriste na mobilnim uređajima, te sve manje odgovaraju desktop iskustvu.

Pročitajte i:  Reklamiranje na internetu: Google tvrdi da prestaje sa praćenjem korisničkih navika

Većina kompanija, čak i onih velikih, mobilne uređaje još uvek tretira kao sporednu stvar u okviru marketinških kampanja, te zbog toga trpe gubitke kada je prodaja u pitanju. Mobilni marketing polako evoluira u zasebnu oblast, te zahteva ozbiljno planiranje da bi imao efekat. Tako je potrebno da se oglašivači postaraju da njihova kampanja dobro prenosi poruku i na manjim ekranima, te da u okviru mobilne zajednice potraži načine za povezivanje sa grupama koje bi već mogle da budu zainteresovane za proizvod koji nude. Kao što je to bio slučaj i u tradicionalnom marketingu, korisnici i u okviru mobilnog marketinga neku poruku moraju da vide više puta da bi formirali mišljenje o njoj, pa je poželjno da se marketinški stručnjaci postaraju da njihova kampanja bude najdostupnija u vreme kada je najveći deo njihove ciljne grupe online.

Pored svega spomenutog, najvažnije je da kampanje budu interaktivne, te da kroz komunikaciju stvaraju odnos sa korisnicima. Prošla su vremena kada je bilo dovoljno da se fotografija kamiona sa logotipom firme pošalje u neki časopis za oglašavanje, te da oglašivač nakon toga dobar deo vremena provede u čekanju na reakcije potencijalnih klijenata. Danas su ključni momenti sadržani u interakciji, te izveštajima o uticaju neke kampanje, a na osnovu kojih proizvođači prilagođavaju način oglašavanja.

Pročitajte i:  LG Digital Signage: Ekrani u službi biznisa

*Više o temama kojima bi trebalo da se pozabave svi koji se bave marketingom moći ćete da saznate na BIZIT seminaru Sve(t) je marketing koji organizujemo 6. juna u Klubu poslanika u Beogradu. Prijavite se na vreme kako biste ostvarili popuste.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , ,