Moderne tehnologije su ključ budućnosti: Otvorena Sinergija 19!

Devetnaestu godinu za redom, svečano je otvorena Sinergija – jedan od najvećih tehnoloških i biznis događaja u regionu. Pod sloganom „Otključajmo budućnost“ („Unlock the future“) Sinergija iznova otvara vrata budućnosti i pokreće pitanja šta nam donosi savremeno digitalno okruženje i kakav će uticaj imati na društvo, ekonomiju i pojedince.

PCPress.rs Image

Osnovne teme predavanja i praktičnih demonstracija,prvog tehničkog dana konferencije, prikazivale su aktuelne tehnologije iz ugla pokretača poslovne transformacije i društva zasnovanog na inovacijama. Uz gotovo neograničene resurse, koje nudi cloud tehnologija, ali i sve dinamičniji razvoj veštačke inteligencije – svedocismo brzih i sveobuhvatnih promena svih grana industrije.

U tom kontekstu učesnici Sinergije su se složili da je konstantna i održiva digitalizacija svih segmenata društva najvažniji preduslov konkurentnosti, kako u digitalnoj sadašnjosti koju živimo, tako i budućnosti za čiji ćemo izgled biti sami odgovorni. Sinergija 19 otvorena je uvodnim izlaganjem Željka Vujinovića, direktora kompanije Microsoft u Srbiji.

PCPress.rs Image
Željko Vujnović, direktor Microsoft-a u Srbiji

Uz poverenje koje nam partneri i korisnici ukazuju, digitalna transformacija je i pojedince i biznise učinila još produktivnijim. Ono o čemu smo pričali pre nekoliko godina danas je stvarnost, živimo u svetu koji je digitalizovan i realnosti sa najsavremenijim tehnologijama koje Microsoft nudi korisnicima. Srbija danas ide u korak sa mnogo naprednijim zemljama sa aspekta digitalizacije i primene novih tehnologija, i mi više ne govorimo o viziji veštačke inteligencije, već možemo da se pohvalimo sa nekoliko realnih komercijalnih projekata iz ove oblasti koje trenutno sprovodimo u našoj zemlji. Microsoft će nastaviti da radi na tome da pomogne u napretku i digitalizaciji svih segmenata života“, rekao je Vujinović.

Pročitajte i:  Kako stoje stvari u srpskoj privredi?

Da bismo otključali budućnost neophodno je da umemo da napravimo ključ. Primer talentovanih mladih ljudi koji takve ključeve prave upravo u našoj zemlji, predstavlja Razvojni centar kompanije Microsoft u Srbiji, u kojem više od 300 zaposlenih kreira  tehnologije koje menjaju svet. Zamenik direktora razvojnog centra Dražen Šumić istakao je da je tempo inovacija danas brži nego ikada ranije, a osnovni razlog su informaciono-komunikacione tehnologije, koje su motor unapređenja ljudskog znanja i ubrzanja komunikacije. Inovacija nije skok, već niz koraka. U okviru projekta Digitalna Srbija, Microsoft radi sa osnovnim školama kako bi na vreme otključao potencijale dece koja će sutra biti softverski inženjeri i nosioci razvoja tehnologija“, rekao je Šumić.

PCPress.rs Image
Dražen Šumić, Microsoft razvojni centar u Srbiji

O tome šta definiše naše virtuelne identitete, da li je reč o nalozima na internetu koje kontrolišemo, digitalnim informacijama koje proizvodimo i da li svako od nas poznaje virtuelnog sebe ili nas drugi bolje poznaju, u inspirativnom predavanju govorio je Damir Dizdarević, koji je sedam godina za redom po ocenama publike bio proglašen jednim od tri najbolja predavača Sinergije.

Pročitajte i:  Minecraft ima više od bilion pregleda na YouTube-u

„Izvesno je da će broj servisa koje koristimo putem digitalnih identiteta neminovno rasti. Zato moramo da razmišljamo kako se odnosimo prema njima i njihovoj upotrebi. To je pitanje poverenja“, istakao je Dizdarević.

PCPress.rs Image
Damir Dizdarević

O izazovima sa kojima se susrećemo u eri podataka i veštačke inteligencije i zašto su podaci važni za napredak kompanija, ali i celokupnog društva, govorila je Anke den Auden, generalna direktorka kompanije Microsoft za 24 zemlje Centralne i Istočne Evrope. Ona je istakla da je svet u protekle dve godine proizveo više podataka nego u celokupnoj istoriji čovečanstva i da su upravo podaci gorivo četvrte industrijske revolucije, dok se u našoj sposobnosti da otključamo vrednosti koje nam podaci daju, nalazi prava moć transformacije.

„Često slušamo o tome šta su najveći potencijali Srbije, da li su to maline ili žito. Ekonomski podaci koji su nam na raspolaganju kažu da je industrija informaciono-komunikacionih tehnologija nedvosmisleno najperspektivniji srpski proizvod koji može da obezbedi ekonomski rast. Srbija je na dobrom putu digitalizacije, a kompanija Microsoft će i u budućnosti biti pouzdan partner u tom procesu“, istakla je Anke Den Auden.

Pročitajte i:  Pjotr Jelenski otvorio konferenciju „Data Science” u Beogradu
PCPress.rs Image
Anke Den Auden, Microsoft

Drugi tehnički dan konferencije pokriva teme vezane za Artificial Intelligence (veštačku inteligenciju), Data Science, Business Solutions, Data Platform & Business Intelligence, Developer Platform, IoT,  Modern Business, Open Source, Productivity & Mobility, Security & Identity, User eXperience, Mixed Reality & Games, i druge zanimljive IT oblasti.

Treći konferencijski dan – Biznisdan, kroz panel diskusije i interesantna keynote predavanja sumiraće  ključne korake koji nam predstoje u daljem razvoju savremenog digitalnog okruženja za život i rad, iz vizure učesnika i kreatora regulatornog, privrednog i obrazovnog ambijenta Srbije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,