Top50 Glas publike

Modernizacija fiksne mreže

Povodom sklapanja ugovora o modernizaciji fiksnih mreža koji su potpisali potpredsednik kompanije Huawei Lu Jong i generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, imali smo priliku da popričamo sa Filipom Bankovićem, izvršnim direktorom za tehniku Telekoma Srbija

Telekom

PC: Potpisani ugovor za modernizaciju fiksne mreže između kompanija Huawei i Telekom Srbija  veoma je bitan kako za Telekom, tako i za državu Srbiju, o čemu svedoče i visoki zvaničnici koji su prisustvovali potpisivanju. S kojim se sve izazovima Telekom Srbija susreo na polju modernizacije fiksne mreže?

FB: Poslednjih godina telekomunikacioni operatori širom sveta susreću se sa sve većim korisničkim očekivanjima, posebno na polju Interneta. Umesto nekadašnje potrebe domaćinstva za Internetom na jednom statičnom računaru, sada se u prosečnoj „ICT pismenoj“ porodici po deset i više prenosivih uređaja povezuje na globalnu mrežu, koristeći je za zahtevne sadržaje sa stanovišta protoka kao što su video i gaming.

Iskustvo poslednje decenije pokazuje da korisnička očekivanja u segmentu fiksnog broadband‑a imaju eksponencijalni trend – od prvobitnih paketa Interneta od najviše 1 Mb/s, preko 10‑20 Mb/s koji su karakterisali eru ADSL‑a, trenutno se kreću oko 100 Mb/s, što donekle možemo da zadovoljimo na bakarnom pristupu primenom varijanti VDSL2 tehnologije, s tendencijom ka 1 Gb/s. Upravo na prelazu između 100 Mb/s i 1 Gb/s dogodio se evolutivni korak, jasno izražen kod većine globalnih operatora, koji se ogleda u neophodnosti povećanja korisničke baze na optičkom pristupu (FTTH – Fibre to the Home). Trenutno se vodi tržišna bitka za „dnevnu sobu“ u kojoj se Internet provajderi kvalitetom usluge, protokom i cenama utrkuju za korisnike. Očekuje se da do 2019. godine video čini 80 odsto ukupnog Internet saobraćaja, da saobraćaj u peak‑u poraste preko 100 odsto. Usput, menjaju se i korisničke navike, pa tako danas više od 85 odsto korisnika dok prati TV sadržaje istovremeno koristi i druge uređaje kojima pristupa Internetu. Da bi se odgovorilo na izazove tržišta i išlo u susret sadašnjim i budućim projektovanim korisničkim potrebama i da bi tehnički preduslovi bili ispunjeni, neophodna su kontinuirana ulaganja i investicije većeg obima u fiksnu mrežu. Telekom Srbija i Huawei na ovom polju sarađuju već deset godina i ugovor koji je potpisan prilikom posete kineskog predsednika nastavak je te saradnje. Huawei je globalni lider među proizvođačima opreme na polju fiksnog Interneta i istovremeno najzastupljeniji i u fiksnoj mreži naše kompanije. Sarađujući direktno sa proizvođačima, Telekom Srbija obezbeđuje kvalitet mreže neophodan da svojim korisnicima pruži superiorno korisničko iskustvo, istovremeno štiteći sopstvene investicije. Činjenica da je ugovor potpisan u prisustvu najviših državnih zvaničnika dve zemlje, daje celom projektu na prioritetu i vidljivosti kako u Telekomu Srbija, tako i u kompaniji Huawei.

Pročitajte i:  Potpuna zabrana izvoza ka kompaniji Huawei od strane SAD-a

PC: Šta obuhvata projekat unapređenja fiksne mreže Telekoma Srbija koji je ugovoren s kompanijom Huawei?

FB: Telekom Srbija i Huawei potpisali su višegodišnji ugovor za isporuku opreme, materijala i izvođenje radova, procenjene vrednosti do 150 miliona evra. Telekom Srbija želi da dodatno učvrsti lidersku poziciju na polju Interneta i multimedije, i uspostavimo mrežu za XXI vek koja će odgovoriti svim sadašnjim i budućim korisničkim potrebama. Najmodernija tehnologija, kvalitetna optička mreža, primena FTTH/B/C (Fiber To The Home/Building/Curb) rešenja i globalna iskustva kompanije Huawei treba da nam pomognu u postizanju tog cilja. Naša kompanija već godinama implementira ova rešenja i korisnička baza Telekoma Srbija raste iz godine u godinu. Međutim, smatramo da je neophodno dodatno intenzivirati ulaganja u fiksnu mrežu i povećati efikasnost u implementaciji kako bi što većem broju korisnika što pre bio dostupan najkvalitetniji servis, jednak onom u najrazvijenijim evropskim zemljama. Ovo je veliki korak u razvoju naše infrastrukture i biće garant korisničkog zadovoljstva i budućih prihoda kompanije. Dodatnu vrednost celom projektu daje i činjenica da će biti angažovane i različite domaće kompanije, izvođači radova i proizvođači materijala, koji će imati priliku za povećan obim aktivnosti.

Pročitajte i:  Zbogom, AirPods i Apple Watch! 

PC: Koje će prednosti imati krajnji korisnici modernizacijom fiksne mreže?

FB: Proces transformacije fiksne mreže pojačaće prisustvo Telekoma Srbija u oblastima s velikim poslovnim potencijalom, kao što su gradska područja sa zahtevnim korisnicima ili prigradska područja bez adekvatne infrastrukture. Mreža će biti spremna za dugoročne izazove u ponudi servisa Interneta, IPTV i fiksne telefonije, pružajući korisnicima priliku za gigabitnim protocima, u skladu sa njihovim očekivanjima u domenu ICT servisa. U sprezi sa intenzivnim širenjem mobilne LTE mreže (4G), korisnici Telekoma Srbija imaće brz pristup Internetu na svim svojim uređajima, bez obzira na to gde se nalaze. Velike investicije u fiksnu i mobilnu infrastrukturu dodatno nas etabliraju kao ultimativnog Internet provajdera u Srbiji.

PC: Da li to znači i da će modernizacija fiksne mreže Telekoma Srbija pozitivno uticati na druge grane privrede?

FB: Svakako. Projekat unapređenja fiksne mreže predstavlja novo poglavlje u razvoju telekomunikacionih usluga Telekoma Srbija, samim tim je i novo poglavlje u razvoju telekomunikacija u Srbiji. Dobro razvijena optička mreža katalizator je za dobro razvijeno poslovno okruženje i postoji direktna korelacija stepena razvijenosti telekomunikacionih mreža, s jedne strane, i rasta BDP‑a s druge strane. Pored rezidencijalnog segmenta, Telekom Srbija ovim projektom cilja i poslovni segment društva gde kvalitetna optička infrastruktura u sprezi sa managed servisima i cloud rešenjima koje Telekom Srbija ima u ponudi, pomažu poslovnom korisniku da sve svoje potrebe za komunikacijom završi na jednoj adresi i fokusira se na svoje osnovne delatnosti i uvećanje profita. Potpuno smo uvereni u svrsishodnost ovog projekta i sigurni da donosi dodatnu vrednost kako našoj kompaniji, tako i našim korisnicima.

Pročitajte i:  RNIDS: Savremeni bezbednosni rizici

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,