Modifikovani Apple Lightning kablovi kao alati za hakerske napade

Dodaci za uređaje koji dolaze direktno iz kompanije Apple skupi su za pojedine korisnike, pa se zbog toga mnogi odlučuju za kopije koje su obično prilično jeftinije od originala. Kompatibilnost na stranu, bezbednost je, kako se čini, najbolji razlog da se ovakva rešenja izbegavaju.

PCPress.rs Image

Jedan od takvih razloga pojavio se u izveštaju koji je nedavno objavljen, a u kojem se opisuje modifikovani Lightning kabl koji hakerima dozvoljava da nekom uređaju pristupe sa određene udaljenosti. Naime, sigurnosni istraživači su došli do lažnih Lightning kablova koji kada se uključe otvaraju prikačeni uređaj za hakerske napade. Najgore je to što se radi o pravim Apple kablovima koji su kupljeni legalno, te potom modifikovani tako da su im dodavane komponente koje dolaze sa odgovarajućim skriptama i napadačima omogućavaju da pokreću maliciozne programe na pogođenim uređajima.

PCPress.rs Image

Još uvek nije poznato da li postoji zaštita od ovakvih napada, ali se svakako pokreću pitanja o tome koliko naizgled legitimni dodaci mogu da pomognu potencijalno fatalne napade. Eksperti ističu da je najveći problem to što je kablove skoro nemoguće razlikovati od originalnih, pa ako prvu meru zaštite preporučuju da se oprema kupuje samo kod proverenih prodavaca.

Pročitajte i:  Dostupne šifrovane rezervne kopije za WhatsApp

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,