Monitor u kontaktnim sočivima

PCPress.rs ImageGrupa američkih i finskih naučnika uspela je da u kontaktna sočiva prebaci sliku s kompjuterskog monitora. Kontaktna sočiva isprobana su na zecu, koji nije pokazao da pati od bilo kakvih nuspojava.

Ekran na kontaktnim sočivima mogao bi da bude izuzetno koristan. Recimo, više ne bismo morali da skrećemo pogled sa saobraćaja da bismo pogledali GPS. A bio bi još korisniji kad bi mogao da nam ispisuje imena ulica, podseti nas kako se zove poznanik koga smo sreli i obavlja druge zadatke koje obično moramo da obavljamo na laptopu ili pametnom telefonu.

Međutim, bežični projektor koji prosleđuju sliku sočivima mora da bude udaljen najviše jedan  metar kad sočiva nisu u oku. A kad jesu u oku, onda projektor mora da bude na razdaljini manjoj od dva centimetra. To znači ne samo da ćete morati da nosite bateriju sa sobom, već verovatno i da je vežete za glavu. Bar je tako s prototipom. Drugi problem je što slika ima samo jedan piksel.

Pročitajte i:  Philips Monitors predstavlja M3000 i M5000, novu gejming seriju za personalne računare

Međutim, cilj eksperimenta nije HD slika, već dokazivanje da se bežični monitor može ugraditi u nešto tako malo. Tim naučnika će posle ovog eksperimenta pokušati da napravi ekran s više piksela i to ekran koji bi mogao da se isproba na ljudima.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,