BIZIT 23

Može li Kragujevac do hibridnih vozila?

Vest o pregovorima Fiat Chrysler-a i Hyundai-ja izgleda kao nešto što bi moglo da se dogodi s obzirom da su se ovom temom bavili prvo u južnokorejskim, a potom i u američkim medijima, a njome se bavio i ugledni Forbes. Kako navode, FCA traži partnera prvenstveno kako bi podelili troškove razvoja električnog i hibridnog modela, ali i kako bi ojačali, što bi im omogućilo udruživanjem sa Hyundai-jem.

PCPress.rs Image

Kako procenjuju analitičari, FCA bi Korejcima omogućila oporavak na kineskom tržištu, gde beleže pad usled krize sa Severnom Korejom, ali i napredak na evropskom tržištu, gde je Fiat naročito dobro pozicioniran. Sa druge strane, Hyundai bi za FCA značio bolju prodaju u SAD, gde se, između ostalog, prodaje i naš 500L.

Analitičari procenjuju da su Korejci prvenstveno zainteresovani da kupe udeo FCA koji se tiče proizvodnje SUV (terenska) vozila, krosovera i komercijalnih vozila, pa bi upravo kragujevački 500L mogao da bude jedan od aduta FCA u pregovorima. On se već proizvodi kao jedna vrsta krosovera u varijanti “cross”, a i osnovna verzija modela koji će se u prodaji pojaviti 2018. redizajniran je tako da više podseća na krosover vozila. Ako se postigne dogovor i kragujevačka fabrika bi mogla da dobije novog vlasnika. Međutim, pitanje je da li bi ovo bio korak ka pravljenju električnih vozila i u Srbiji?

Pročitajte i:  BMW i Mercedes lansiraju novi koncept električnog vozila

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,