Mozilla kreirala dodatak koji štiti podatke od Facebook-a

Mozilla koristi najnovije probleme sa kojima se Facebook susreo. Prvo, kompanija je povukla svoje reklame sa Facebook-a, a sada svojim korisnicima nudi i način da zaobilaze kontroverzne prakse prikupljanja podataka ove društvene mreže.

PCPress.rs Image

U njihov popularni internet pretraživač Firefox korisnici od sada mogu da instaliraju dodatak Facebook Container. Ovaj „Facebook kontejner“ kako kompanija navodi u blog postu, „izoluje vaš Facebook identitet od ostatka vaše veb aktivnosti“. To znači da kada ste prijavljeni na Facebook sa Firefox-a, platforma će se razdvojiti u poseban „kontejner“, a njegov cilj je da oteža gigantu društvenih mreža praćenje onoga što radite na drugim sajtovima. Kod instalacije ove ekstenzije ona će izbrisati sve kolačiće povezane s Facebook-om i korisnika će odjaviti sa te društvene mreže. Sledeći puta kada on poseti Facebook, tab u kom je otvoren biće obeležen posebnom plavom linijom, što će označiti da je Facebook „na sigurnom“ i da ne može da prikuplja neželjene podatke sa računara. Korisnici Firefox-a dodatak za zaštitu od Facebook-a mogu preuzeti na ovom mestu.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

PCPress.rs Image

Facebook je iznenada postao sigurnosni rizik za privatne podatke, pa su u Mozilli reagovali i kreirali ovo rešenje. Otkako je otkriveno da je Facebook omogućio kompaniji Cambridge Analytica da prikupi podatke o preko 50 miliona njihovih korisnika i iskoristi ih u političke svrhe, sve je više onih koji podržavaju kampanju #deletefacebook. U strahu za svoje privatne podatke, ali i iz protesta, brojni korisnici i kompanije brišu svoje profile na ovoj društvenoj mreži. Dodatak ne bi sprečio incident Cambridge Analitica, kako priznaje Mozilla, ali kompanija kaže da korisnicima daje „mogućnost da ograniče ono što dele na način koji je pod njihovom kontrolom što je važno.“ Mozilla kaže da ne prikuplja podatke iz kontejnera, a potez nije potpuno altruističan jer da biste koristili kontejner, morate koristiti Firefox pretraživač, dajući kompaniji malo podstreka.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: